*Nettavisen* Nyheter.

Ikke redd for bråk

Mandag kveld viste TV 2 de omstridte Muhammed-tegningene i Dokument2. - Dokumentaren er straight som en strek, sier Kåre Valebrokk.

03.10.06 00:14

Ett år etter at Muhammed-karikaturene skapte opptøyer i Midtøsten, sendte TV 2 en dokumentar hvor de viste de omstridte tegningene. Bakgrunnen er at Dokument2 ville fortelle historien rundt det som skjedde etter at først Jyllands-Posten i Danmark, og deretter Magazinet i Norge trykket karikaturene.

Se Dokument2 her (abonnement)

- Vi velger å vise tegningene som en bitteliten del av en 50 minutter lang dokumentar. Skal man lage en historie om noe, så må man jo vise hva som skapte sirkuset, sier TV 2s sjefredaktør Kåre Valebrokk til Nettavisen.

Hvorfor bildene ble laget
Dokument 2 forteller historien om hvorfor bildene ble laget, og hvorfor de ble trykket av redaktør Carsten Juste i Jyllands-Posten, og senere redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet. I den forbindelse vises de såkalte Muhammed-tegningene, men også andre tegninger av profeten.

De har også intervjuet danske imamen Abu Laban som skal ha brakt nyheten om tegningene til den muslimske verden, og med de som fikk kjenne vreden på kroppen.

Blant dem var den norske diplomaten Kari Wollebæk som var nær ved å bli drept da den norske ambassaden i Damaskus ble angrepet. Les egen sak her.

- Straight som en strek
Valebrokk aå dokumentaren på forhånd, og hadde ikke betenkeligheter med å sende den.

- Nei, den var straight som en strek, fortsetter Valebrokk.

Til tross for at lederen for Islamsk Råd, Mohammad Hamdan, tidligere mandag sa at kringkastingen av karikaturene vil skape bråk rundt dokumentaren, tar Valebrokk det med ro og tror at ikke at muslimer vil reagere negativt på at TV 2 sendte bildene i kveld.

- Nei, jeg tror ikke det. I den kontekst dette er vist, vil det bli forstått av alle parter, sier han.

Redaktør støtter TV 2
- Det er bra at TV 2 viser Muhammed-tegningene, mener Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk.

- Det synes jeg er helt greit. TV 2 gjør det vi gjorde, å vise en faksimile i en redaksjonell kontekst. Det er bra at det norske folk får se tegningene og kan gjøre seg opp en mening om dem. Det sier litt at de fleste nordmenn ikke har sett hva tegningene handler om, sier Selbekk til Nettavisen.

Frykt
Selbekk mener norske medier burde vist tegningene etter alle protestene i vinter.

- Spørsmålet er om de lot være på grunn av respekt for muslimer eller om frykten spilte inn, undrer han.

Selv har han fortsatt livvakt. Han tror likevel ikke reaksjonene vil bli like sterke på grunn av TV 2s dokumentar som etter kaoset i januar og februar.

- Det var en spesiell situasjon i vinter, med krefter vi ikke kjente til som ble sluppet løs, sier han.

Paven
Han viser til at den danske avisen Politiken trykket tegningene i sommer uten at noen tok notis av dem.

- Dette handler om at noe ble tatt ut av sin sammenheng. se på Pavens tale nylig og operaen som ble innstilt i Berlin. Hvem som helst kan bli msbrukt, sier han.

Tidligere i høst møtte Pave Benedikt 16. en proteststorm etter at han kom med et sitat som kunne tolkes som en negativ karakteristikk av islam. Nylig valgte operaen i Berlin å droppe en oppsetning der de avkappede hodene Muhammed og Jesus skulle vises fram.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.