RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke så mange single som du tror

Mer enn halvparten av alle i 30-årene som ikke har vært gift, lever i samboerskap. Hver tredje skilte og separerte har valgt å bli «sambo».

Alle som ikke er gift, fremstår formelt som single, men den faktiske samlivsstatusen viser noe annet, går det frem av ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mer enn en av tre voksne som aldri har vært gift, er samboere (38 prosent). Også blant skilte og separerte er samboerskap en populær livsform. 30 prosent i denne kategorien har funnet seg en ny å leve sammen med.

Enker og enkemenn er derimot mer tilbakeholdne. Åtte av ti som har mistet sin ektefelle i død er over 60 år, og bare seks prosent av dem har valgt å bo sammen med en ny person.

Halvparten av30+
Ikke overraskende er det flest samboere i 30-årsalderen. 54 prosent av de som ikke er gift i denne aldersgruppen, lever som samboere. Men også blant folk i 40-årene er samboerskap populært (41 prosent).

For befolkningen mellom 16-79 år var det totalt 17 prosent samboere i fjor. Til sammenlikning var det 50 prosent gifte. Fortsatt er det bare blant dem under 30 år, at det er vanligere å være samboer enn gift.

Homofile samboere
I Folke- og boligtellingen 2001 ble det registrert 2.295 samboende par av samme kjønn. Av disse var det flere lesbiske enn homofile par, henholdsvis 1.159 kvinnepar og 1.136 mannlige par. Av disse hadde 933 par inngått registrert partnerskap, men her var flertallet menn.

For at personer av samme kjønn skulle bli klassifisert som samboere, kunne de ikke inngå i noe annet par og ikke være i nær slekt. Begge måtte være registrert bosatt på den samme adressen og minst en av dem måtte ha krysset av for at den andre var en samboer.

Det er ingen muligheter for å kontrollere om to personer av samme kjønn kan ha krysset av for samboer uten at det foreligger noe samliv dem i mellom, understreker SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere