RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke straffbart å filme bombemann

Sist oppdatert:
Politiet mener TV 2 Ikke gjorde noe straffbart da en fotograf filmet bombemannen på en bensinstasjon ved parkeringsplassen utenfor tinghuset i Drammen.

TV 2 ble 6. mai i fjor anmeldt av advokat Frode Sulland for å ha filmet og vist bildene av mannen som ble dømt for å ha plassert en bombe i eks-konas bil.

Mannen var på vei i retten da han ble fotografert, og bildene ble vist på TV 2 Nyhetene.

- Viktig avklaring
Mandag henla Søndre Buskerud politidistrikt saken med begrunnelsen «intet straffbart forhold».

Nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland er svært fornøyd meg politiets avgjørelse.

- Dersom politiets avgjørelse blir stående har vi fått en viktig avklaring på hvor det er lov å filme. Dommen viser at forbudet mot å filme en straffedømt eller tiltalt bare gjelder området like utenfor rettssalen, sier Øvre Helland til TV 2 Nyhetene.

Skjønn
Øvre Helland understreker at det dersom avgjørelsen blir stående ikke blir noen automatikk i å vise bilder av tiltalte eller straffedømte:

- Det vil bli opp til redaktørene skjønn å avgjøre om vedkommende skal identifiseres, slik det er i andre nyhetssaker, sier han.

Blir trolig påklaget
Frode Sulland var mandag ettermiddag ikke kjent med at saken var henlagt.

Han regner med at politiet i Søndre Buskeruds avgjørelse vil bli påklaget til statsadvokaten:

- Jeg har ikke fått sett politiets begrunnelse for henleggelse, og må selvsagt ta visse forbehold. Men jeg vil anta at denne avgjørelsen vil bli påklaget. Det dreier seg om et viktig prinsipielt spørsmål om hvor grensene for fotografering skal gå, og en slik avgjørelse kan vi ikke overlate til politiet i Søndre Buskerud å ta, sier Sulland til TV 2 Nettavisen.

I domstollovens § 131 a heter det:

Under forhandlingene i straffesaker er fotografering, filmopptak og opptak for radio eller fjernsyn forbudt. Det er også forbudt å fotografere eller gjøre opptak av den siktede eller domfelte på veg til eller fra rettsmøtet eller under opphold i den bygning hvor rettsmøtet holdes, om han ikke samtykker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere