*Nettavisen* Nyheter.

Ikke tid til de fattige

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen har ikke tid til å svare på om han vil møte de fattige i matkø.

26.10.06 16:29

Onsdag avslørte Nettavisen at barn og alenemødre står i timevis i matkø sammen med narkomane utenfor Blå Kors i Oslo.

Les hele saken og se bildereportasje

- Dette kan vi ikke akseptere, sier leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Karin Andersen (SV), til Nettavisen.

Nettavisen forsøkte hele onsdag å få en kommentar fra arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, for å høre om han ville være med når Blå Kors har sin ukentlige utdeling av mat til Oslos fattigste.

Tause statsråder
Men verken Bjarne Håkon Hanssen eller noen fra hans departement har tatt seg tid til å svare på om de har tid til å møte de fattige i matkø.

Hanssens rådgivere sa onsdag kveld at de ikke kunne love at Hanssen vil svare i løpet av dagen, men lovte å prøve å gi tilbakemelding etter seks timer.

Det kom ikke.

Helse- og omsorgsdepartementet kastet saken videre til Arbeids- og Inkluderingsdepartementet.

- Ikke vårt ansvarsområde, var svaret fra departementet.

Barne- og likestillingsdepartementet henviser også til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Finansdepartementet lovet at de skulle se på saken.

- Uakseptabelt
En som derimot vil uttale seg, er SVs Karin Andersen. Hun er leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Denne saken viser helt klart at Norge har et fattigdomsproblem. Det er ikke akseptabelt at folk må stå i matkø for å kunne spise seg mett, sier Andersen til Nettavisen.

Hun forteller at regjeringen allerede har grepet fatt i fattigdomsproblematikken og økt sosialhjelpen noe i budsjettet. I tillegg har de lagt fram en handlingsplan med et totalløft på én milliard kroner.

Brudd på Soria Moria
Regjeringen la i forbindelse med statsbudsjettet fram en handlingsplan mot fattigdom, og lovte at de skulle avskaffe fattigdom i løpet av sin stortingsperiode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Handlingspakken som regjeringen la fram sammen med statsbudsjettet overbeviser ikke, ifølge representanter fra Fattig-Norge.

- Det regjeringa har lagt fram er brudd på Soria Moria-erklæringen, sier Ben Borgen i Fellesaksjonen mot fattigdom. Han fortsetter:

- Sosialklienter har fått 70 kroner mer å leve for i uka. Det er jo ingenting.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/CORNELIUS POPPE

- Avsporing
- Det å fjerne fattigdom er ikke noe man kan gjøre med ett enkelt tiltak. Det er et sammensatt problem som man må angripe på flere fronter. Det første man må gjøre er å hjelpe flere å komme i jobb, samt å se på ytelsene i sosialhjelpen, sier Andersen.

- Bør ikke politikerne ta seg tid til å treffe dem som står i matkø, fremfor å skrive handlingsplaner fra kontorene?

- Det er mange av oss som gjør det. Jeg møter fattige hver dag. Men dette er en avsporing. For det dreier seg om et verdispørsmål. Når man mener at fattigdom er uakseptabelt, så må man gjøre noe med det, sier Andersen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.