Incest-dømt får sak gjenopptatt

Foto: (FOTO: BERIT ROALD / SCANPIX)

Frostating lagmannsrett har begjært gjenopptakelse av en incest-sak der en 40 år gammel mann er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for incest mot sin egen datter.

14.01.04 10:27

Dermed går det mest sannsynlig mot den sjuende frifinnelsen for advokat og pensjonert lagdommer Trygve Lange-Nielsen, som har spesialisert seg på gjenopptakelse av gamle incest-saker.

- Rimelig mulighet for frifinnelse

- Denne kjennelsen er den sjuende jeg har hatt som har endt med gjenopptakelse. I de seks andre ble det frifinnelse og det regner jeg også med at det blir i denne saken, sier Lange-Nielsen til TV 2 Nettavisen.

Saken dreier seg om en 40-åring som i 1991 ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for incest mot sin datter i en periode fra 1987 til 1990.

En ny behandling i lagmannsretten viser at det var svakheter ved både legeerklæringen og avhørsmetodene i saken.

Lagmannsretten skriver i kjennelsen at det nå foreligger en ”rimelig mulighet for at N.N. vil bli frifunnet dersom saken gjenopptas.”

- Det er rimelig mulighet for frifinnelse når legeerklæringen er vurdert som feilaktig av nye sakkyndige og når legeerklæringen antas å ha hatt vesentlig eller avgjørende betydning for etterforskningen og domsresultatet. Da skal gjenopptakelse finne sted, sier Lange-Nielsen.

Da saken var oppe i lagmannsretten, opplyste påtalemyndigheten at den samtykket til at det ble avsagt frifinnende dom i saken uten hovedforhandling.

- Påtalemyndigheten erkjenner at det foreligger et nytt bevis som synes egnet til å føre til frifinnelse, heter det i anførselen til aktoratet.

Lagmannsretten ville derimot ikke være med på å avsi en dom, og avsa bare kjennelse for gjenopptakelse.

Bedt om raskt svar

- Jeg har nå sendt brev til statsadvokaten for å høre om de opprettholder frifinnelsespåstanden. Jeg kan aldri tro at statsadvokaten snur nå, sier Lange-Nielsen.

Advokaten opplyser at han venter et svar fra statsadvokaten tidlig på nyåret.

- Jeg venter et raskt svar. Min klient har ventet lenge nå, sier Lange-Nielsen.

Den pensjonerte lagdommeren sier at denne saken har samme fellestrekk som de andre sakene han har oppnådd frifinnelse med:

  • Legeerklæringer er vurdert som feilaktige av nye sakkyndige
  • Legeerklæringene har hatt avgjørende eller vesentlig betydning for etterforskningen og domsresultatet.

Som i flere av de andre sakene til Lange-Nielsen, er det også i denne saken legeuttalelser fra Aker-klinikken som er vurdert som for svake.

Lange-Nielsen har tidligere uttalt at så mange som 100 norske menn kan ha blitt urettmessig dømt for incest på 90-tallet.

Advokaten har sammenlignet dette med hekseprosessene på 1600-tallet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag