*Nettavisen* Nyheter.

Industrien spår storkonkurser

Foto: (Foto: Morten Holm / Scanpix)

Bransjeforeningen Norsk Industri håper politikerne nå øker krisetiltakene.

25.05.09 22:50

Bransjeforeningen Norsk Industri varsler storkonkurser og håper politikerne nå øker krisetiltakene.

- Det er fare for at vi nå går inn i en periode hvor flere store bedrifter går over ende, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag la NHO-foreningen Norsk Industri fram sitt syn overfor Stortingets finanskomité. Sunde viser til at det i første rekke er bilindustrien og relativt små bedrifter som har bukket under på grunn av finanskrisen og den internasjonale lavkonjunkturen, men nå kan det altså bli enda verre.

Krevende periode
- Norske industribedrifter er inne i en svært krevende periode. Industrisysselsettingen falt med 10.000 personer i årets første kvartal, og lite tyder på at takten avtar, sier Sunde.

Norsk Industri regner med at selv med et gradvis omslag i verdensøkonomien i løpet av året, så vil situasjonen for norske industribedrifter være krevende langt ut i 2010. Og enda verre kan det bli dersom omslaget i verdensøkonomien lar vente på seg.

Norsk Industri krever derfor nye tiltak i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Treffsikre tiltak
- Vi har lagt oss på en nøktern linje og ber om målrettede tiltak som bygger opp under omstillingen som allerede er i gang. Vi har derfor et godt håp om at finanskomiteen skal komme oss i møte også denne gangen. Selv en flertallsregjering er i stand til å justere seg, sier Sunde.

Ved forrige korsvei ble taket for kriseforskyving av skatten hevet fra 5 til 20 millioner. Nå ber Norsk Industri om at taket heves enda høyere, slik at flere bedrifter kan få bedret likviditeten på denne måten.

Mer til forskning
Norsk Industri ber videre om at det bevilges ytterligere 75 millioner kroner til såkalt brukerstyrt forskning.

- De 75 millionene som ble lagt inn i krisepakken nå i vår har allerede bidratt til forskningsprosjekter for en verdi på to milliarder kroner. Dette var prosjekter som var planlagt, men som ble lagt på is da finanskrisen skyllet inn over norsk næringsliv. Dette viser at selv relativt små bidrag fra staten kan utløse storstilte prosjekter for omstilling og nyskaping i næringslivet. For å bli tatt på alvor har vi latt være å foreslå kjempekostbare tiltak, sier Sunde.

Krisen vil vare
Norsk Industri ber om at avskriningssatsen for investeringer permanent blir satt til 30 prosent. I det minste bør satsen være på 30 også neste år, ikke bare ekstraordinært for i år slik Stortinget har vedtatt.

- Vi er lite i tvil om at krisen for industrien vil vedvare i hele 2010, skriver bransjeforeningen i sitt brev til Stortingets finanskomité.

Norsk Industri mener også at det haster med å få forbedret industriens krafttilgang. En løsning må være på plass før sommerferien, forlanger bransjeforeningen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.