RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Influensa-frykt gir økt medisinbruk

Sist oppdatert:
Økning i unødvendig medisinbruk på grunn av frykten for fugleinfluensaen kan gi flere motstandsdyktige bakterier og virus, advarer EU.

Altfor slepphendt bruk av antibiotika og andre medisiner mot lettere sykdommmer har de siste 20 årene ført til den dramatisk økning av resistente bakterier. Eksperter både i Norge og Europa forøvrig frykter nå at fugleinfluensaen skal øke antall resistente bakterier ytterligere, melder Avisenes Nyhetsbyrå, ANB.

- Vi ser at redselen for fugleinfluensa kan trigge en enda større bruk av antibiotika, sier EUs kommissær for forskning og vitenskap, Janez Potocnik.

Han får støtte av leder for Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM), Gunnar Skov Simonsen.

– Vi kan se for oss at folk vil få en lavere terskel for å gå til legen ved vanlig influensa og forkjølelse, noe som igjen genererer mer antibiotikabruk. Slik er det bare, sier Skov Simonsen til ANB.

Etter at også nordmenn begynte å hamstre fugleinfluensamedisinen Tamiflu, gikk Apotekerforeningen ut med en advarsel om at uvettig bruk av Tamiflu i verste fall kunne føre til at man ikke hadde noen medisin som virket når fugleinfluensaen kommer til landet. Tamiflu-hamstringen har nå avtatt, melder ANB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere