RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Influensa kan ta 30.000 liv

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Den største internasjonale helsetrusselen mot Norge er influensa, mener helseekspert. I verste fall kan virussykdommen ta 30.000 norske liv.

- Det er ikke tvil om at influensaviruset er den største internasjonale helsetrusselen mot Norge, sier assisterende helsedirektør Geir Sverre Braut i Helsetilsynet til Stavanger Aftenblad.

Kan koste 30.000 livet
Braut mener en influensapandemi, en farsott som rammer nesten alle i et samfunn, kan koste 30.000 nordmenn livet.

- Samfunnet vil nærmest gå helt i stå. Kanskje så mange som halvparten av alle yrkesaktive nordmenn vil bli sjuke og holde seg hjemme fra jobben. Hvor mange arbeidsplasser klarer seg med halvparten av sine ansatte? Nøkkelpersoner innen transport, helse- og omsorgsvesen vil selvsagt også bli sjuke. Virkningen vil bli lammende, mener han.

Hvor sannsynlig en influensapandemi er de nærmeste årene, mener Braut er umulig å si.

- Men i forrige århundre skjedde det tre ganger. Spanskesyken i 1918-20, Asiasyken i 1958-59 og Hong Kong-syken i 1968-69, påpeker han.

Derfor er influensa så vanskelig å bekjempe
Ifølge Braut er influensaviruset så vanskelig å bekjempe fordi det har en utrolig evne til å endre sin genetiske sammensetning.

På nettsiden der Verdens Helseorganisasjon (WHO) legger ut epidemivarsler, er influensa i Vietnam (6. januar), og gulfeber i Guinea (7. januar), de siste meldingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere