*Nettavisen* Nyheter.

Influensaen er på fremmarsj

Årets influensa er kraftig og denne uken forventes det at enda flere blir syke.

19.02.07 15:24

(SIDE2): Alt tyder på at årets influensa er kraftigere enn fjorårets.

Kraftigere enn i fjor
- Hvis tallene fortsetter å stige like mye som de har gjort til nå så er årets influensa-utbrudd kraftigere enn fjorårets, sier lege ved Folklehelseinstituttet, Bjørn Iversen.

Han forteller at også selve sykdomsforløpet gjør folk sykere i år.

- Vårt inntrykk er at flere er ordentlige syke denne gangen og at de får en klassisk influensa med veldig høy feber. Innrapportering fra legekontorene rundt om i landet vitner også om at folk er sykere lenger.

Kommer plutselig
Årets influensa har fått navnet «Wisconsin» og den stammer fra et type A-virus. Influensaen kommer plutselig og setter deg raskt ut med høy feber, nedsatt allmenntilstand, sår hals og tørrhoste.

- Man kan fortsatt ha nytte av influensavaksinene, sier Iversen. Helst er det risikogruppene som bør ta denne, mener han.

- Ikke skadelig
Tirsdag venter han nye tall fra legekontorene, og tror vi vil få se tall som viser at enda flere er syke.

- Dersom du har gjennomgått en influensa kan du være beskyttet mot en ny influensa i mange år fremover, men bare dersom den nye influensaen stammer fra riktig type virus. Den må nemlig være nært beslektet.

- Dessverre hjelper det ikke at du hadde influensa i fjor, sier Iversen. Det viruset var nemlig et B-virus og gir ingen beskyttelse i år.

Legen sier videre at kroppen din ikke vil ta noe direkte skade av å gjennomgå en influensa, men dersom du er eldre og har nedsatt immunforsvar så kan en influensa gjøre at du ikke kommer tilbake i den formen du opprinnelig var.

Her er symptomene:

Høy feber (39-40 grader )

Sår hals

Tørrhoste

Verking i kroppen

Varer i minst 3-5 dager hvor du bør holde senga.

Kan gjøre at du «hangler» i flere uker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.