RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Influensautbrudd: - Flere blir rammet de neste ukene


UTSLÅTT: Flere må regne med å bli sengeliggende av influensa de neste ukene.
UTSLÅTT: Flere må regne med å bli sengeliggende av influensa de neste ukene. Foto: Jonas Ekströmer / TT / Ntb Scanpix (NTB Tema)
Sist oppdatert:
Kraftig økning av antall influensasmittede i Norge.

Influensasesongen i for full gang, og stadig flere blir nå smittet, viser influensaovervåkningen til Folkehelseinstituttet.

- Forekomsten av influensalignende sykdom i landet har gått fra lav til middels, noe som betyr at vinterens influensautbrudd er godt i gang, opplyser Folkehelseinstituttet.

I forrige uke, uke 52, dreide 2,2 prosent av legekonsultasjonene seg om influensalignende sykdom. Dette er en økning fra 1,0 prosent uka før.

- Flere influensasyke kan forventes i ukene fremover, påpeker instituttet.

Les også: Influensautbruddet i gang over hele landet

FLEST I FINNMARK: Så mange har fått påvist influensa i de ulike fylkene (tallet viser prosent av legekonsultasjonene i fylket).

- Toppen nås i januar

Ifølge influensaovervåkningen vil vi nå toppen av utbruddet i løpet av januar.

- Laboratoriebekreftet influensa har økt markant og er nå på et høyt nivå. Andelen positive prøver nærmer seg toppnivået fra forrige sesong. Vi forventer at det fortsetter å øke til selve toppen nås i løpet av januar, skriver Folkehelseinstituttet.

Det er nå influensautbrudd i alle landets fylker, men forekomsten varierer fra fylke til fylke. Flest smittede var det i Finnmark (3,8 prosent) i forrige uke, og færrest i Sogn og Fjordane (1,4 prosent).

Se antall influensasmittede i ditt fylke i kartet til venstre i saken.

På landsbasis er det nå dobbelt så mange influensa B-tilfeller som influensa A(H3N2)-tilfeller - og det er influensa B som står for det meste av økningen.

Les også: - Vaksine mot influensa vil kun virke på ti prosent

- Nytter å vaksinere seg

Folkehelsinstituttet viser til at det fortsatt nytter å la seg vaksinere, da det kommer til å være influensa i omløp i flere måneder til.

- Symptomene kommer brått, med feber, muskelsmerter og hodepine, fortalte lege Karine Nordstrand i Folkehelseinstituttet til Side2 i fjor.

Inkubasjonstiden er kort. Det tar kun to dager fra du blir smittet til du merker at influensaen har tatt deg. Du får det om du blir hostet på eller nyst på av en som er smittet.

Men viruset lever også utenfor kroppen. Viruset kan leve et par timer utenfor kroppen og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander, opplyser Folkehelseinstituttet på sine sider.

Les også: Influensadødsfallene doblet seg i fjor

Slik kan du unngå smitte

Om du skal forsøke å unngå å bli smittet eller smitte noen, er det to ting som gjelder:

God håndhygiene og god hostekultur. Med andre ord, ikke host noen rett opp i ansiktet, men host inn i armkroken slik at du ikke sprer virusene rundt deg.

Og er du rundt personer som er smittet, så pass på å vaske hendene ofte med rikelig med såpe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere