RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inge Lønning er død

- Det aller beste er om vi kunne klare oss med jordmoren ved inngangen og presten ved utgangen til livet, sier Inge Lønning.
- Det aller beste er om vi kunne klare oss med jordmoren ved inngangen og presten ved utgangen til livet, sier Inge Lønning. Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven
Sist oppdatert:

Høyrepolitiker og teolog Inge Lønning er død, 75 år gammel.

Den skarpe retorikeren var aktiv til det siste og døde søndag i skiløypa, forteller partikollega Per-Kristian Foss.

- Han var på Beitostølen sammen med hele familien: barn, barnebarn og ektefellen, sier Foss til NTB.

De to satt sammen på Stortinget i mange år, og Foss fremhever Lønning som en vesentlig bidragsyter til Høyre.

Per-Kristian Foss delte i dag sine minner om Lønning med Nettavisen.

- Hans bortgang kom plutselig i et aktivt liv. Det er jo ikke mer enn en uke siden jeg traff ham selv på Stortinget, sier Foss til Nettavisen.

Under nominasjonen i Høyre i Hordaland kastet Inge Lønning seg i fjor inn i kampen.

Først ble det meldt at veteranen ville overta plassen til Henning Warloe på fylkeslagets liste over stortingskandidater. Etter flere runder i nominasjonkomiteen ble det kjent at Lønning ikke ville stå på listen likevel.

- Retoriker
Den tidligere nestlederen i partiet var stortingsrepresentant fra 1997 til 2009 og Stortingets visepresident i 2001 til 2005.

- Han var en betydelig akademiker, blant annet som rektor ved Universitetet i Oslo i flere år. Han var en spennende politiker og retoriker, vital og aktiv helt til det siste, forteller Foss.

Rektorperioden varte fra 1985 til 1992, og fra 2008 var han professor emeritus.

Under EU-kampen på 1990-tallet var Lønning leder av Europabevegelsen.

- En ruvende skikkelse

- Det var med sorg vi mottok nyheten om at Inge Lønning har gått bort. Vi deler vår sorg med hans kjære Mari og resten av familien, sier Solberg til NTB.

Partilederen er på ferie i Spania i påsken, der hun ble orientert om dødsfallet. Hun fremhever Lønning som en ruvende skikkelse innen akademia, teologi og politikk.

- For Høyre har han vært en ideologisk klippe gjennom generasjoner og ledet blant annet arbeidet med skriving av Høyres prinsipprogram. Mange ganger var han den eldste i rommet, men ofte den som var yngst til sinns, sier Solberg. Blant annet elsket Lønning å diskutere med nyinnmeldte ungdommer.

- Han kunne gå inn i enhver debatt, og delta med retorisk snert, historisk kunnskap, humor og engasjement. Han var særlig avholdt i Unge Høyre, sier Solberg, som beskriver et svært engasjert menneske.

– Inge elsket å stå på barrikadene. Men aldri på egne vegne, til det var han for beskjeden, sier Solberg.

Inge Lønning: – Det aller beste er om vi kunne klare oss med jordmoren ved inngangen og presten ved utgangen til livet.

- En sterk og klar stemme
- Det er med dyp sorg jeg mottok budskapet om Inge Lønnings bortgang. Inge var en sterk og klar stemme i politikken og i det offentlige rom. Han hadde sine meningers mot og var en hedersmann. Mine tanker går til familie og venner, sier Frp-leder Siv Jensen til Nettavisen.

Parlamentarisk leder Helga Pedersen (Ap) minnes Lønning:

- Med dyp sorg mottok jeg den triste meldingen om Inge Lønnings bortgang. Inge var en viktig stemme på Stortinget og i samfunnsdebatten. Han var en dypt respektert politiker, akademiker og retoriker. Min medfølelse går til hans familie og venner, sier Pedersen til Nettavisen.

Engasjert
Det politiske engasjementet var høyst levende hos 75-åringen. For bare en uke siden var Inge Lønning i Stortinget hvor han holdt foredrag, som han også gjorde en rekke andre steder.

– Hans siste innsats for Stortinget var å lede grunnlovskommisjonen som jobber med å innarbeide menneskerettigheter i Grunnloven, sier Foss.

Mange vil også savne teologen og presten Inge Lønning, og ikke minst den aktive talsmannen for seniorene i samfunnet og for folk med psykiske lidelser.

Han var leder for offentlige utredninger om omsorg for alvorlig syke og døende og om prioriteringsspørsmål innen helsevesenet.

Minnes på Twitter
Stortingsrepresentant for Hordaland Ap, Jette Christensen var tidlig ute med å kondolere sin tidligere kollega på mikroblogg-tjenesten:

- Inge Lønning. Mannen det var lett å være uenig med, men enda enklere å ha respekt for, skriver hun.

Også tidligere Fpu-leder Ove Vanebo kondolerer:

- Inge Lønning R. I. P. En fremragende intellektuell, retoriker og politiker er gått bort, skriver Vanebo.

Tidligere Ap-statssekretær Stein Hernes minnes Lønning med et sitat:

- «Vi er holdningsbransjen, ikke underholdningsbransjen.» - Politikeren, teologen, retorikeren, rektoren, Ja-generalen Inge Lønning er død, skriver han.

Stortingspolitiker Dagrun Eriksen (Krf), minnes også sin tidligere kollega:

- En stor politiker er gått bort! Inge Lønning vil bli savnet. Våre tanker går til familien som bærer det største savnet, skriver hun.

Også leder av Human Etisk forbund, Jens Brun-Pedersen, minnes teologen.

- Å innlemme menneskerettighetene i Grunnloven ville være en fin måte å ære Inge Lønning på, skriver han.

Høyre-kollega Bent Høie hedrer Lønning:

- Hvil i fred Inge Lønning. Takk for at du viste vei i behovet for å prioritere psykisk helse, skriver Høie.

Forfatter og SV-medlem Hans Olav Lahlum minnes Høyre-politikeren med respekt.

- Det finnes noen mennesker man ofte er uenig med i sak, men likevel alltid lytter til med interesse. Inge Lønning var et av dem. Hvil i fred, skriver han.

Per Kristian Foss tror den aktive tvitringen om Lønnings bortgang viser betydningen Lønning hadde i for samfunnet.

- Han var jo en betydelig akademiker, og mang en prest har lært å tale godt av ham. Han kunne og være spiss til tider, men viste også en medmenneskelighet som flere fikk merke, både under hans periode som professor og politiker, sier Foss.

NTB / Nettavisen

Saken oppdateres

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere