RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen alarm der Nidaros-brannen startet

Sist oppdatert:
Sakristiet der brannen i Nidaros oppsto i natt, har ingen brannalarm. En innbruddsalarm reddet kirken.

Brannen i Nidaros domkirke i natt startet i sakristiet. Der finnes det ingen brannalarm.

- Den nærmeste brannalarmen til sakristiet er inne i kirken ved oktogonen. Sakristiet er ikke betegnet som et sted hvor flammer kan bre seg og utgjøre skader, sier Børge Aude, seksjonssjef for Nidarosdomens restaureringsarbeider, til adressa.no.

Kriminalvaktleder Hans Vikhals ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier årsaken til brannen kan ha vært enten en elektrisk feil i en koblingsboks i sakristiet, eller tilførsel av bar ild. Politiet tror imidlertid det er lite sannsynlig at den kan ha vært påsatt.

- Når det gjelder tilførsel av bar ild, kan det skyldes alt fra en sigarettsneip til andre ting som er kastet. Ingen ting tyder på at uvedkommende har vært inne, selv om det ikke helt kan utelukkes, sier han til TV 2 Nettavisen.

I løpet av ettermiddagen skal koblingsboksen undersøkes. Trolig vil dette gi svar på hvorfor brannen oppsto.

Flaks
Det var ren flaks som hindret brannen i å spre seg i natt: En innbruddsalarm gikk av fordi den kortsluttet på grunn av flammene, og en politipatrulje befant seg rett i nærheten. Hadde ikke dette skjedd, kunne følgene for middelalderkirken blitt katastrofale. Dessuten kunne uerstattelig sølvtøy som oppbevares i sakristiet blitt skadet. Noen prestekjoler og prekestolkleder ble svært røykskadet, skriver adressa.no.

En politipatrulje kjente røyklukt i kirken da de rykket ut på innbruddsalarmen klokken 01.09.

- Røyken kom fra sakristiet inne i kirken. Brannvesenet tok seg inn i rommet og fikk slukket en ulmebrann som hadde oppstått i en søppelbøtte, opplyste Morten Stene, operasjonsleder ved politiet i Sør-Trøndelag, til Adresseavisen.

Både kirken og sakristiet var låst da politiet ankom stedet, og det er så langt ikke funnet noen tegn til at noen skal ha tatt seg inn i kirken.

Politiet foretok tekniske undersøkelser på stedet i natt, og vil fortsette med disse utover dagen. Brigadeleder Jan Akernes i Trondheim brann- og redningstjeneste opplyser til NRK at det ble en del røykskader, men at det ble luftet godt ut. Det undersøkes nå også hvorfor brannalarmen ikke gikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere