RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen av de tre skal vitne

(Montasje: Scanpix/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Verken statsminister Jens Stoltenberg, tidligere justisminister Knut Storberget eller AUF-leder Eskil Pedersen skal vitne i terrorsaken.

Anders Behring Breiviks forsvarere bekrefter at det ikke er aktuelt å kalle inn Stoltenberg, Storberget og Pedersen som vitner til 22. juli-rettssaken.

- Vitnelista er ikke klar, men disse navnene er ikke med, sier Odd Ivar Grøn i forsvarerteamet til Nettavisen.

Det betyr at forsvarerteamet kommer til å legge mindre vekt på spørsmålet om beredskapen var for dårlig før terrorangrepene enn hva det tidligere har vært snakk om.

Tilregnelighet blir hovedfokus
- Vi vil legge vekt på vitner som kan belyse spørsmålet om hans tilregnelighet. Det vil påvirke hvilke vitner vi ønsker å føre, sier Grøn.

Dermed blir det neppe heller aktuelt å stevne Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg eller tidligere justisminister Knut Storberget som vitner.

Breivik ønsker å bli erklært tilregnelig, og forsvarerteamet vil bestride den rettspsykiatriske rapporten som konkluderte med at han var strafferettslig utilregnelig da han utførte terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor.

Bhatti og Krekar aktuelle
Dermed kan det blant annet være aktuelt å føre vitner som Arfan Bhatti og mulla Krekar.

- Krekar kan, selv om han sitter i varetekt, framstilles og føres som vitne, sier Grøn.

Forsvarerteamets vitneliste vil bestå av cirka 40 navn. Antallet styres av hvor mye tid man kan sette av til vitneførsel under rettssaken.

Rettssaken starter i Oslo tingrett 16. april.

- Blir enige med Breivik
Forsvarerteamet skal denne helgen eller mandag ha en ny prat med Breivik på Ila. Grøn sier at vitnelista vil komme når forsvarerne og Breivik er blitt enige og altså tidligst mandag.

- Er det slik at Breivik får de vitnene han ønsker seg?

- Nei, vi som forsvarere har en jobb å gjøre og må vurdere hvilke vitner som er aktuelle. Det er litt forhandlinger, men vi blir enige, Grøn.

Forsvarerne har mulighet til å innkalle vitner underveis i rettssaken.

Eskil Pedersens bistandsadvokat, John Christian Elden, sier til Aftenposten.no at det er som forventet at Pedersen ikke blir innkalt og i tråd med de forsvarerne har signalisert at de legger vekt på.

Ifølge NRK vil forsvarerne kalle inn egne rettspsykiatere både fra Norge og fra utlandet som vitner. Sykepleiere og helsepersonell som har deltatt i observasjonen av Breivik i fengselet skal også kalles inn.

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere