RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tobias fikk konstatert hjernerystelse etter sykkeluhellet. Fortsatt har han mye vondt og er hjemme fra skolen.
Tobias fikk konstatert hjernerystelse etter sykkeluhellet. Fortsatt har han mye vondt og er hjemme fra skolen. Foto: Privat

Ingen bilister stoppet da Tobias (9) lå skadet i veikanten

Sist oppdatert:
– Jeg husker at jeg tenkte: «Jeg må stille meg midt på veien for å få hjelp», sier moren.

ALTA (iFinnmark): 9-åringen syklet langs asfaltkanten på Raipasveien i Kaiskuru, Alta. Han er opptatt av å sykle oppå den hvite stripen da det skjedde, forteller mamma Marte Søvik Bjørnå.

– Han slår buken mot rattet, og lander på asfalten med hjelmen og hodet. Jeg måtte bare hoppe av sykkelen min og trekke han av ut av veien, forteller hun til iFinnmark.

Trolig skyldes uhellet at sykkeldekket kom utenfor asfaltkanten. Fallet var stygt.

Fakta: Dette sier veitrafikkloven:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

§ 12. Plikter ved trafikkuhell.

Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.

Var redd for nakkeskade

– Jeg måtte holde nakken hans fordi jeg var redd for nakkeskade.

Mens Marte sitter der i veikanten søndag, og har ungen i fanget, registrerer hun at tre biler og en lastebil bare kjører forbi uten å stanse.

– Jeg husker at jeg tenkte: «Jeg må stille meg midt på veien for å få hjelp». Man blir frustrert når de ikke stopper, og bare glor og kjører forbi, sier hun.

Til slutt stanset én bil.

– Han som stanset lånte meg bilen sin, sånn at jeg kunne dra ned til legevakta. Og så trillet han sykkelen min hjem til oss.

Sendt til sykehus

Nede på legevakta sto hjelpeapparatet klar til å ta imot den skadde gutten. Og en ambulanse ble etter hvert rekvirert.

– Tobias fikk konstatert hjernerystelse. Da ble vi sendt til Hammerfest sykehus. Der fikk tok de ultralyd av buken hans. Den var blitt blå, men han hadde ingen indre blødninger, sier Marte Søvik Bjørnå til iFinnmark.

Tobias husker selv ikke helt hva som har skjedd, og er onsdag kveld fortsatt preget av hendelsen. Gjennom sin mor gir han en kommentar:

– Jeg skjønner hvor viktig det er med sykkelhjelm og hvor farlig det er ikke å ha det.

Tobias og moren oppfordrer alle til å bruke hjelm når de sykler. Tobias' hjelm måtte byttes ut etter uhellet.

Hjelmen sprakk i møtet med asfalten, og sykkelen må inn på reparasjon. Nå sier Tobias og mamma Marte at alle må huske på å bruke hjelm: Ikke tenk på hårsveisen, tenk sikkerhet, ifølge dem.

Roser sjåføren

Marte Søvik Bjørnå takker legevakta for å ha hjelpen tilgjengelig så raskt. Hun takker også sjåføren, Stein Egil Johannes, som kom til stedet og hjalp til.

– Jeg kommer til å være evig takknemlig for at han stanset, for sønnen min hadde slått seg veldig. Blant annet hadde to tenner løsnet.

Johannes sier til iFinnmark at så Tobias og moren i veikanten, og at han først ikke tenkte over det.

– Når jeg kjørte opp gjennom der var det noe som slo meg, at kanskje jeg skal snu. På tur oppover var det en lastebil og noen biler som passerte. Da jeg kom fram til damen takket hun meg noe voldsomt.

– Så du bare ga henne bilen?

– Ja, i den situasjonen var det ikke frykt fort at hun skulle stikke av bilen. Hun skulle egentlig først sykle, men jeg tenkte at det er best at hun får kjøre.

Fikk ny hjelm

Tobias var seinere innom en sportbutikk for å få seg en ny sykkelhjelm. Marte Søvik Bjørnå forteller at gutten egentlig ikke hadde lyst på ny hjelm, og at han motvillig ble med. Likevel endte det med en gladhistorie, takket være en flott ekspeditør.

– Han fikk 100 kroner i skrubbsårrabatt. Han fikk velge hjelm selv. Han fikk også en leksjon i hvordan hjelmen skal sitte på hodet, og ble fortalt hvor viktig det er å bruke hjel. Da ble Tobias i kjempe godt humør.

Les flere saker hos iFinnmark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere