RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen blåmandag for Hareide med Venstres regjerings-ja


KRF-leder: Knut Arild Hareide på vei inn til møte med Stortingets presidentskap. 
KRF-leder: Knut Arild Hareide på vei inn til møte med Stortingets presidentskap.  Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
KrFs valg om å bli i opposisjon står seg godt også etter Venstres ja til å forhandle om å bli med i regjeringen, oppsummerer partileder Knut Arild Hareide.

– KrF er nå det reelle vippepunktet i Stortinget. Jeg kjenner meg kanskje litt alene i sentrum, men absolutt ikke isolert. Jeg har to, eller tre regjeringspartier som gjerne vil finne løsninger med oss, men jeg har også noen andre som gjerne ser på løsninger med oss. Det er vårt handlingsrom nå, sier Hareide til NTB.

Han trekker fram KrFs gjennomslag i høstens budsjettforhandlinger og nevner spesielt flere lærere, bedre sosiale ytelser og familieordninger.

– Nå går det også mot flertall for å oppheve femårsgrensen for pleiepenger, mye takket være godt arbeid fra SV, der også Arbeiderpartiet og Senterpartiet er blitt med. Handlefriheten til å danne et slikt flertall, i en sak som er så viktig for oss, blir borte om vi går inn i regjering, slår Hareide fast.

Les også: SSB-rapport: Høyere kriminalitet blant innvandrere

Tydelig fra Venstre

KrF-lederen ble ikke overrasket over beslutningen på Venstres landsstyremøte i helgen.

– De har tatt noen strategiske valg og egentlig vært tydelige på at de finner alle løsninger på borgerlig side, oppsummerer han.

Mens KrF altså forlot sonderingene på et tidlig tidspunkt etter at det ble klart at drømmen om en sentrum-Høyre-regjering var og ble en drøm.

– Vi står trygt i det valget vi gjorde denne høsten, og jeg opplever ikke at det er noen stor debatt internt i KrF om dette. Det er klart at du får mye i regjering som du ikke får på Stortinget. Men vår vurdering er at vi får et betydelig politisk gjennomslag i den posisjonen vi har nå, sier Hareide.

Handlingsrom

Hareide understreker at vippeposisjonen skal håndteres med klokskap og kløkt, men også med ryddighet.

– Vi må opptre ryddig både overfor regjeringspartiene, men også mot Ap, SV og Senterpartiet.

På spørsmål om handlingsrommet vokser for KrF med Venstre på innsiden av regjeringskontorene, blir Hareide litt mer nølende.

– Vi kan få noe redusert handlingsrom på noen områder, men også større muligheter på noen områder. Samlet mener jeg at vårt politiske handlingsrom ikke er veldig forskjellig med en trepartiregjering enn det er med en topartiregjering, sier Hareide.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere