Ingen bygger sykehjem i Spania

For noen år siden stod norske kommuner i kø for å bygge sykehjem i Spania. Nå er det ingen som vil bruke de 500 millionene som er satt av til formålet.

10.07.06 10:24

Fra 2000 til 2002 var avisene fulle av artikler om norske kommuner som ønsket å bygge bo- og behandlingssenter i Spania. I 2003 vedtok Stortinget - med Frp i front - en årlig låneordning på en halv milliard kroner til omsorgsplasser i utlandet, forvaltet av Husbanken.

I 2006 har ikke en eneste kommune søkt Husbanken om lån til å bygge eldreboliger eller sykehjem i Syden, skriver Nationen. De avsatte 500 millionene står fremdeles ubrukt.

Etter 2000 er det bare Oslo og Bærum som har valgt å bygge egne sykehjem ved å bruke tilskuddene fra «Handlingsplan for eldre». Bergen kommune har valgt å styre noe av statstilskuddet sitt gjennom stiftelsen Betanien, som har bygd sykehjem i Alfaz del Pi.

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen legger skylden på staten.

- Kommunene handler bare innenfor de rammene de får tildelt av staten. At det er så få kommuner som har bygget sykehjem, viser bare at regjeringen og Stortinget i virkeligheten ikke har ønsket en slik utbygging, sier Hagen til Nationen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.