RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen erstatning etter tunnelstenging

Foto: Scanpix
Kioskdriver får ikke erstatning fra Staten etter raset i Hanekleivtunnelen.

Kioskene ligger på rasteplassene ved Tollerudelva langs E18 i Vestfold, som tapte store penger da veien ble stengt etter raset i Hanekleivtunnelen i 2006.

Selskapet som driver kioskene, har gått til sak mot Staten ved Samferdselsdepartementet, med krav om erstatning.

Flere har tapt: Tapte millioner på stengt tunnel

- Ikke omtalt i kontrakten
Nå har saken blitt behandlet av Høyesterett, der flertallet av dommerne, tre av totalt fem dommere, har konkludert med at kravet ikke kan føre fram.

I kjennelsen påpeker flertallet at det i kontrakten mellom selskapet, Tollerudelva AS og Statens vegvesen, ikke står noe om stenging av veien.

- Vegvesenet var gjennom aktløs handlemåte ansvarlig for skaden fra raset i Hanekleivtunnelen. Etter flertallets syn var det likevel ikke tilstrekkelig kvalifisert sammenheng mellom den aktesløse handlingen og skaden hos Tollerudelva AS, til at det kunne utløse ansvar for Staten etter reglene om ansvar utenfor kontrakt, skriver Høyesterett i kjennelsen.

Høyesteretts mindretall mener kravet fra selskapet må tas til følge. De mener kontrakten må tolkes ut fra at rasteplassanleggene er en integrert del av veianlegget, og at selskapet hadde etablert kioskdrift og investert i disse etter avtale med vegvesenet.

- Det måtte da være en motstående plikt for vegvesenet å holde ferdselsåren operativ slik at gjennomgangstrafikken hadde atkomst til rasteplassanlegget, skriver mindretallet.

Måtte stenge kioskene
Som følge av raset i Hanekleivtunnelen ble Hanestadtunnelen stengt i nesten et halvt år, og trafikken var i denne perioden sterkt redusert forbi Tollerudelva. Veien var helt åpen forbi rasteplassene, men kioskene måtte stenge på grunn av den reduserte trafikken.

Da nye E18 gjennom Vestfold ble åpnet i 2001, etablerte Statens vegvesen rasteplasser med kiosker og toalettanlegg på begge sider av veien ved Tollerudelva, ca. 6 kilometer fra Hanekleivtunnelen. Kioskdriften ble lagt ut på anbud, og Tollerudelva AS fikk anbudet om å leie og drifte kioskene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere