Ingen homofile har fått adoptere

For halvannet år siden fikk lesbiske og homofile som lever i partnerskap, rett til stebarnsadopsjon, men ingen av søknadene er hittil blitt innvilget.

18.08.03 17:49

Stortingets vedtak om at homofile som har hatt inngått partnerskap har rett til stebarnsadopsjon, trådte i kraft 1. januar 2002. Likevel er ingen adopsjoner er så langt blitt innvilget.

– Dette er et bedrageri mot barna, sier Karen-Christine Friele til NTB. Friele har kjempet for lesbiske og homofiles rettigheter siden 1963.

Barne-, ungdoms- og familieforvaltningen (BUFA) har ansvaret for behandlingen av adopsjonssøknader. Ingen av de rundt 15 søknadene om stebarnsadopsjon for homofile eller lesbiske er hittil blitt innvilget av forvaltningsorganet, som er underlagt Barne- og familiedepartementet.

– Like regler

Seksjonssjef Morten Stephansen i Barne- og adopsjonsseksjonen i BUFA sier at søknadene fra homofile og lesbiske behandles etter like regler som andre adopsjonssaker. Enkelte søknader er avslått, og andre er fortsatt til behandling hos BUFA.

– Noen av avslagene er påklaget, men ingen av sakene er endelig avgjort. Jeg ønsker ikke å kommentere dette nærmere før sakene er blitt ferdigbehandlet, sier Stephansen til NTB.

Statssekretær Odd Anders With i Barne- og familiedepartementet sier til NTB at departementet utarbeidet nye retningslinjer for stebarnsadopsjon i desember 2002.

Vil ha forklaring

Lederen for Arbeiderpartiets kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem Orheim, vil ha en forklaring fra barne- og familieminister Laila Dåvøy på hvorfor ingen homofile har fått adoptere.

- Jeg kan ikke dokumentere at statsråden driver politikk i denne saken, men Stortinget har fattet et klart vedtak om at slik adopsjon er tillatt. Det er rart at ingen er funnet å ha de rette kvalifikasjonene etter så lang tid, sier Bekkemellem Orheim til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.