RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen kakekos med Brustad

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Sist oppdatert:
Brustad vil ha slutt på bursdagskaker i barnehagene.

RODELØKKA (Nettavisen) - I barnehager er det veldig ofte bursdager. Da er det viktig å prøve å gå vekk fra kaker og heller servere frukt, sa helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad da hun besøkte Hammerfestgata barnehage på Rodeløkka i Oslo torsdag.

- Barna synes sikkert det er like bra uansett, sa Brustad.

Hva synes du om mattilbudet i «din» barnehage? Diskuter og oppgi kostpriser nederst i saken!

189834

For lite sunn mat
Torsdag la regjeringen frem nye retningslinjer for måltider i barnehagene. Der skal grovt brød, frukt og grønt, og kylling og fisk være på barnas menyer. Barnehagen bør legge til rette to måltider hver dag med medbrakt eller servert mat.

Retningslinjene kommer etter at Sosial- og helsedirektoratet i 2005 gjennomførte en kartlegging av mat- og måltidstilbudet i landets barnehager. Den viste at barna spiser for lite sunn mat i barnehagene.

- Vi har nylig laget kokebok som skal gå ut gratis til alle ungdomsskoleelever. I tillegg vil vi holde konferanser og kurs for å få økt bevissthet om kosthold, sa Brustad.

Norge som Albania
Men daglig leder i Skolematens venner Liselotte Bjelke er ikke imponert.

- Dette er et stykke på veien, men regjeringen har ikke tatt det helt ut i forhold til det de kunne ha gjort, sier hun. Hun påpeker at det bare er Norge og Albania av landene i Europa som ikke serverer mat i barnehagen.

- I noen av barnehagene der barna får servert mat er maten beregnet på næringsinnholdet og tyggekraften til gamle og syke, sier Bjelke.

Hun mener regjeringen nå bare så vidt har sneiet borti temaet kosthold.

- Barns kosthold legger grunnlag for hva de vil spise som voksne, og regjeringen burde kunne kommet med konkrete føringer og ikke bare retningslinjer, sier hun.

Håper det vil føre til debatt
Det er Sylvia Brustad ikke enig i.

- Jeg har mer tro på positive virkemidler, og rett og slett oppfordre barnehagene til økt kreativitet og økt bevissthet, sier Brustad til Nettavisen.

Hva sier du til at Norge og Albania er de eneste som ikke serverer varmt måltid i barnehagen?

- Det er nettopp derfor vi trapper opp dette nå. Det er alvorlig at en av de største helseutfordringene i dag er at vi blir syke av livsstilssykdommer, sier helseministeren.

- Men burde dere ikke da kommer med påbud?

- Nei, vi kommer med råd, og jeg tror dette vil kunne føre til at det blir debatt om temaet, sier hun.

Liker best brødskive
Rundt matbordet i barnehagen sitter Selma på fire år og Hans på tre år. På bordet foran dem er det servert grovt brød med ost og frukt og grønt.

- Det beste jeg vet er brødskive med kaviar, sier Selma.

Men begge er enige om at de helst vil ha kake når det er bursdag i barnehagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere