*Nettavisen* Nyheter.

Ingen kontroll med SFO-prisene

Staten har ingen kontroll med prisene på skolefritidstilbudet (SFO) i landet. I Halden koster en SFO-plass 1175 kroner, mens foreldre i Vennesla må betale dobbelt så mye; 2360 kroner. Bli med og overvåk SFO-prisene her!

29.10.03 13:56

TV 2 Nettavisens leserundersøkelse viser at det er store forskjeller på SFO-prisene. Halden kommune leder foreløpig konkurransen om landets billigste SFO-plass. Her koster en fulltidsplass på SFO 1175 kroner. Foreldrene kan betale 150 kroner ekstra slik at barna får mat på skolen.

Men det er usikkert hvor lenge kommunen i Østfold kan skryte av lave SFO-priser. Det nye kommunestyret skal ha budsjettmøte 18. desember, og da er det mulig at prisene vil øke, får TV 2 opplyst på skolekontoret i kommunen.

Bunnkommune
Vennesla kommune i Vest Agder har den tvilsomme æren av å foreløpig lede an når det gjelder kommuner som tar mest betalt for en SFO-plass. Her koster en fulltidsplass hele 2360 kroner. Foreldrene kan betale 90 kroner, og da får barna mat hver dag.

Kommunestyret i Vennesla økte prisene med 30 prosent fra 18. august i år. Da bestemte kommunen seg også for å kutte ut morgentilbudet på skoler der det er få SFO-elever. En fattig trøst for foreldrene i kommunen er imidlertid at de får 50 prosent søskenmoderasjon.

Randaberg kommune i Rogaland ligger som en god nummer to på den foreløpige «betaler-mest»-lista. Her må foreldrene betale 2060 kroner for en fulltidsplass. Prisene økte i vår, og mat er ikke inkludert i prisen.

Prisene øker
TV 2 Nettavisens leserundersøkelse tyder også på at kommunene nå ser snitt å sette opp SFO-prisene i takt med at barnehageprisene går ned.

Barnehageforliket pålegger kommunene å ikke ta mer enn 2750 kroner i måneden for en barnehageplass. Men samtidig som Stortinget tvinger kommunene til å sette et tak for hva en barnehageplass skal koste, opphever politikerne pristaket i SFO.

Så langt har vi oversikt over at følgende kommuner har økt SFO-prisene det siste året:

Fredrikstad, Skedsmo, Skien, Sandefjord, Bergen, Bærum, Sarpsborg, Arendal og Stavanger, Ålesund, Kristiansand og Trondheim, Notodden, Moss, Selbu, Randaberg, Vennesla, Sula, Rælingen og Oppegård.

Endret loven
Tidligere var kommunene forpliktet til å betale sin del av SFO-plassene. Den eneste forpliktelsen kommunene nå har, er at de ikke kan ta mer betalt fra foreldrene enn det en SFO-plass koster.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2 Nettavisen vil hjelpe deg med å overvåke om kommunen setter opp SFO- prisene. Derfor ber vi deg om å sende inn informasjon om prisene, både eventuelle reduksjoner og økninger. Det er også fint hvis du forteller hva barna får igjen for pengene, for eksempel søskenmoderasjon og mat!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.