RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen kontroll på tsunamimillioner

Sist oppdatert:
UD får smekk for manglende kontroll på 1,1 milliarder kroner som ble gitt til tsunamiofre.

Bare få dager etter tsunamien i 2004 ga Stortinget 1,1 milliard kroner til ulike hjelpeprosjekter. Både daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og daværende stortingspresident Jørgen Kosmo forsikret den gang at politikerne stod samlet bak bidraget.

Men i dag har norske myndigheter ingen kontroll med hvordan pengene ble brukt, melder TV 2 Nyhetene.

- Det som nå kommer fram er at en betydelig mengde penger ikke kom de nødlidende til gode, sier Kosmo, som nå er blitt riksrevisor.

195621

Riksrevisjonen har forsøkt å finne ut hva pengene er gått til. Men ettersom mange organisasjoner ikke har levert regnskap og sluttrapporter fra prosjektene, har Utenriksdepartementet ingen kontroll med om pengene kom fram til de som trengte de, eller hvor mye som har forsvunnet, eller havnet i private lommer.

Mye av problemet er at det ble brukt mange små hjelpeorganisasjoner. Riksrevisjonen ber nå Utenriksdepartementet om å skjerpe kontrollen med hvordan penger til hjelpeprosjekt brukes.

- Vi skal gå gjennom dette nå for å se om vi kan stramme inn på regelverket for hvordan små frivillige organisasjoner kan operere, sier Utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere