*Nettavisen* Nyheter.

Ingen lenser ute

Foto: Henrik Færevåg/iBergen.no

Ikke èn eneste lense ligger i vannet rundt akterdelen av det brukne skipet M/S «Server» ved Fedje som nå lekker olje.

13.01.07 15:49

Se den den aller første nyhetsendingen fra TV 2 Nyhetskanalen her!

(iBergen.no) Til tross for at miljøkatastrofen er et faktum og oljen flyter fritt ut av det havarerte lasteskipet «Server», er det ikke lagt ut oljelensere rundt havaristen.

- Det er ikke gjort en dritt. Her er ingen opprensing, hele systemet er i hvilemodus, tordner Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv til iBergen.no.

Les også: - Olja ligger i tjukke lag

- Trenger ny beredskap
Han ante det verste da han lørdag morgen satte kursen mot kysten utenfor Fedje for å inspisere skadeomfanget etter fredagens forlis. Da han fant at ingen lenser lå i beskyttende ring rundt det oljelekkende vraket kalte han nok en gang på handling fra regjeringshold.

- Nå må politikerne på regjeringsplan våkne. Vi har fått så mange varsler og nå må de skjønne at det er behov for en helt annen beredskap for katastrofer. Vi må ha et oljevernsdeponi på Fedje, sier han.

Over 250 tonn olje kan ha lekket ut ved Hellesøy fyrtårn utenfor Fedje, etter at «Server» knakk i to fredag kveld. Forskipet ble lørdag morgen slept til Ågotnes, men akterskipet ligger fortsatt delvis under vann ved havaristedet. Til sammen hadde skipet rundt 585 tonn tung bunkerolje og 72 tonn dieselolje ombord.

Tror ikke skipet lekker
Ifølge Kystverket, som står for opprensingsaksjonen, er det ingen grunn til å tro at akterskipet lekker, til tross for at det kommer inn rapporter om strandpåslag av olje fra både sørvest på Fedje og andre steder.

- Vi er ute med alt av utstyr, fartøy og mannskap. Opp mot 100 personer, både fra offentlig og privat hold, jobber med opprensingen nå. Vi har også oljelense lagt ut i vannet, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås ved Beredskapsavdelingen i Kystverket til iBergen.no.

Hun vil ikke svare på spørsmål om aksjonen ville vært enklere dersom Fedje hadde hatt oljeverndepot.

- IUA Bergen er i gang med å kartlegge situasjonen. Noen steder er det observert olje, og strandaksjonen vil begynne her så snart som mulig. Det er ikke observert store mengder olje, men man forventer at mer av denne vil bli synlig etter hvert. Det blåste liten storm i natt og det var opptil åtte meter høye bølger, opplyser informasjonsansvarlig Elisabeth Farstad i Bergen kommune i en pressemelding.

Ifølge Oddekalv ligger Kystverkets båter og venter i vannet rundt skipet, men ingen tiltak er iverksatt, fordi båtene ennå ikke har fått utstyr til å rense bort oljesølet.

- Vi har sett sjøfugl tilgriset av olje, sier Oddekalv som ligger i båt like ute ved vraket. På veien til Fedje passerte han og teamet Herdlaflaket, der et fuglereservat med er fugl og skarv holder til like i nærheten.

Kystverket har foreløpig ikke fått inn rapporter om oljetilsølte dyr.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.