Ingen «mørkemenn» i historiens største regjering

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad tok imot et homoflagg da han ble utnevnt som ny barne- og familieminister. Her sammen med nyutnevnt landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad tok imot et homoflagg da han ble utnevnt som ny barne- og familieminister. Her sammen med nyutnevnt landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: (NTB scanpix)

Tross homofritak og abortinnskrenkning avviser statsminister Erna Solberg og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad at det er mørkemenn i regjeringen.

22.01.19 17:49

15 år etter at tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten tok et oppgjør med kritikerne og avviste at han var mørkemann, ble en annen potensiell KrF-leder tvunget til å gjøre det samme.

Den «blå» KrF-sidens hærfører, Kjell Ingolf Ropstad, måtte svare både for omstridte synspunkter på homofili og for sitt famøse «klarer man å bære fram ett, klarer man å bære fram to»-utsagn om tvillinger og abort i det han ble ny leder for Barne- og likestillingsdepartementet – med ansvarsfritak for likestillingsfeltet.

KrF-nestlederen viftet imidlertid bort stempelet som «moralismens mørkemann på Sørlandet» og lovet å være en barne- og familieminister for alle.

– Jeg er en statsråd for alle barn og alle familieformer. Jeg vil arbeide mot diskriminering av homofile, lovet Ropstad.

– Kjell Ingolf er ingen mørkemann, han er heller ingen anti-homo-fyr. Tvert imot har han et helt avslappet og inkluderende forhold til disse spørsmålene og kunne helt fint hatt ansvaret for likestilling, understreket Solberg.

– Ikke redd journalister

Ropstad var ikke alene om å bli møtt med kritikk og skepsis på sin første arbeidsdag. Norges nye minister for samfunnssikkerhet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), ble raskt konfrontert med sine tidligere utsagn om at journalister var «ondsinnede» og i stand til å «finne på hva som hels"t.

– Uttalelsen min kom på bakgrunn av en helt konkret sak, som var veldig personlig. Jeg kommer til å være tilgjengelig og er ikke redd for journalister, svarte hun.

Den ferske statsråden ble også konfrontert med uttalelser i 2016 om at «klimaendringene ikke nødvendigvis kun er menneskeskapte», og hennes avgang ble krevd allerede før hun fikk etablert seg i sine nye kontorer.

– Menneskeskapte klimaendringer er det største sikkerhets- og beredskapsspørsmålet i vår tid. Hvis Ingvil Smines mener de ikke finner sted, er hun ikke skikket til å være statsråd, sa Arild Hermstad, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) til Dagbladet.

Historisk stor regjering

Også regjeringens størrelse ble gjenstand for kritikk. Nikolai Astrup (H) ble utpekt til landets første digitaliseringsminister for å rydde plass til KrFs «røde» representant Dag Inge Ulstein som utviklingsminister.

Posten som samfunnssikkerhetsminister gjorde at Frp beholdt sju statsråder, selv etter at Bård Hoksrud ble erstattet med fungerende KrF-leder Olaug Bollestad som mat- og landbruksminister.

Rokeringene førte til at resultatet av Solbergs borgerlige flertallsdrøm ble Norgeshistoriens største regjering med 22 statsråder, til tross for at både Høyre og Frp har en uttalt ambisjon om å avbyråkratisere og slanke regjeringsapparatet.

– Jeg sa at vi skulle ha færre departementer, og det er to færre i dag enn i 2013. Jeg sa at vi kanskje skulle ha færre statsråder, men også at saksområder kan gjøre det nødvendig å ha flere statsråder i ett departement noen ganger, var statsministerens svar på kritikken.

– Lappeteppe

Selv om den nye regjeringen også får kritikk for å mangle representanter fra Midt-Norge og spesielt Trøndelag mener Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen at statsministeren alt i alt kommer godt ut av det.

– Solberg har balansert pragmatismen sin på en måte som har gjort henne populær blant dem hun er sjef for, i alle de fire partiene. Velgerne er også fornøyde. Med henne, skriver Eilertsen.

Hun spør seg imidlertid om hvorvidt Venstre og KrF – som begge har slitt på meningsmålingene – greier å bli synlige nok i Solbergs «lappeteppe av hensyn og interesser».

– Resten av regjeringsmedlemmene må slite for både synlighet og popularitet. Lykkes de ikke, lykkes heller ikke Solberg, påpeker hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag