RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Ingen plass til Edel (86)

Sist oppdatert:
Edel Nielsen har hatt flere hjerneblødninger, er dårlig til beins og har sterkt nedsatt syn og hørsel. Selv mener Edel at hun har behov for sykehjemsplass, men kommunen er uenig.

Romerikes Blad (Skedsmo): - Jeg har ramlet med rullatoren tre ganger. Jeg føler meg ofte utrygg når jeg beveger meg rundt i leiligheten. Ut går jeg ikke, forteller Edel Nielsen.

Hun sitter i godstolen i sin private leilighet. Det er her hun tilbringer det meste av tiden.

Sterkt nedsatt syn og hørsel gjør at hun ikke klarer å se på tv, høre på radio eller lese aviser og bøker. Vonde bein gjør at hun er avhengig av rullator for å forflytte seg. Tre hjerneblødninger har også tæret på helsa. Hun er avhengig av den hjelpen hun får, både fra hjemmetjenesten i Skedsmo og fra sønnen Roar Nielsen.

Noen å snakke med
Tidligere i høst søkte Edel Nielsen kommunen om langtidsplass på sykehjem. Nylig mottok hun avslaget. Kommunen mener hun er for frisk for en slik plass. I stedet fikk hun tilbud om mer hjemmetjeneste.

- Jeg hadde følt meg tryggere på et sykehjem. De som jobber i hjemmetjenesten er hyggelige, men de har mye og gjøre og ikke så god tid til å snakke, sier Nielsen.

Sønnen Roar mener også at en sykehjemsplass hadde vært bedre for moren.

- Mor hadde hatt godt av å være sammen med andre. Ha noen å snakke med. Det blir ensomt for henne her hjemme, sier han.

Han legger til at han besøker og hjelper sin mor så ofte han kan, men med en syk kone hjemme som også er avhengig av hjelp er det ikke like enkelt å få tiden til å strekke til alltid.

- Mor bodde i Oslo tidligere, men hun flyttet hit for å komme nærmere meg for et års tid siden. Det har gått bra lenge, men etter den siste hjerneblødningen har mor blitt dårligere. Før klarte hun å ta en rusletur med rullatoren utenfor leiligheten, men det tør hun ikke lenger. Nå er hun ensom og innestengt i leiligheten, sier Roar Nielsen.

Hjelp til det meste
Kommunen baserer sitt avslag på opplysninger innhentet fra fastlegen, hjemmetjenesten og et tre ukers opphold på et av kommunens bo- og behandlingssentre, hvor hensikten med oppholdet var å kartlegge riktig omsorgsnivå.

I avslaget skriver kommunen at 86-åringen har behov for hjelp til av- og påkledning, dusjing, matlaging, administrasjon av medisiner og generelt tilsyn. Dette skal utføres av hjemmesykepleien fire til fem ganger i døgnet. I tillegg vil Nielsen få hjelp til rengjøring og praktiske gjøremål hver fjerde uke.

«Det er vurdert at ovennevnte bistand er forsvarlig helsehjelp ut fra ditt nåværende behov», skriver kommunen i avslaget.

- Vanskelig å klage
Kommunen skriver videre at langtidsopphold på sykehjem er ment for personer som har «behov for kontinuerlig tett oppfølging» og at det er «et mål for kommunen å bygge opp under enkeltpersoners eksisterende ressurser med base i vedkommendes eget hjem så lenge det er mulig».

- Politikerne har lovet at alle som trenger det skal få plass på sykehjem. Mor mener hun trenger en sykehjemsplass, men får det ikke. Det er tydeligvis ikke de eldres behov som kommer først, sier Roar Nielsen.

Begge er imidlertid enige om at de ikke vil klage på avslaget.

- Vi hører fra dem som jobber i hjemmetjenesten at det er eldre som har større behov enn det mor har. Da synes vi det blir vanskelig å klage, sier Roar Nielsen.

Les flere saker hos rb.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere