*Nettavisen* Nyheter.

Ingen Rocknes-funn i natt

Både den assisterende sjøfartsdirektøren og selskapet som klassifiserte fartøyet, tror at «Rocknes» kantret fordi skipet grunnstøtte og tok inn vann. Ingen flere omkomne er funnet i natt.

21.01.04 12:45

Ansvaret for letingen er overført fra hovedredningssentralen på Sola til Hordaland politidistrikt siden myndighetene ikke lenger har noe håp om å finne noen av de 15 som fortsatt er savnet, i live.

Politiet skal ha et møte klokka 08.00 der de skal ta stilling til den videre letingen etter omkomne og hva som skal skje med fartøyet.

- Vi vet ikke hvor mange som er inne i båten. Vi må ta stilling til i hvilken grad vi skal gjøre overflatesøk og bruke miniubåt, sier Johannessen til TV 2 Nettavisen.

- Gikk på grunn
Assisterende sjøfartsdirektør Sigurd Gude sier til Aftenposten at han tror at «Rocknes» gikk på grunn og fikk to store flenger i bunnen av skipet. Hans teori er at det deretter kom inn vann mellom de to skrogene. Hvis skipet så svingte, ville vannet forflytte seg sidelengs.

– I og med at man får en forskyvning av tyngdepunktet i væskemengden, vil man normalt få en krengning, sier han.

Steinen i lasterommet var ifølge Gude antakelig lastet i pyramideform, og kan dermed samtidig ha veltet.

Støtter terorien
Germanischer Lloyd, som har klassifisert skipet, støtter teorien om en grunnstøting.

– Vi har fått noen bilder, og er sikre på at fartøyet har gått hardt på grunn. To av ballasttankene er sterkt skadd så store mengder vann kunne trenge inn. Derfor gikk den rundt, sier Hans Joachim Fosterling i Germanischer Lloyd til Dagsavisen.

Flere loser på Vestlandet skal ha vært bekymret for styreegenskapene på «Rocknes» og søsterskipet.

Medierådgiver Per Inge Hjertaker i Jebsen Management bekrefter overfor Dagbladet at et annet Jebsen-skip lastet med stein gikk på grunn på nesten samme sted i Vatlestraumen i 1993.

Tolv overlevde
Åtte filippinere, tre nederlendere og den norske losen kom fra havariet med livet i behold. Tre er funnet omkommet, og den norske kapteinen, Jan Aksel Juvik, er blant de savnede.

I en pressemelding presiserer informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt at søk etter savnede både på overflaten og i sjøen fortsatt pågår. Søk etter mulig overlevende ble avsluttet klokken 16 tirsdag.

- Kystverket er nå ansvarlig for arbeidet med å berge og sikre skipet slik at man kan komme inn og søke etter savnede, pluss å sikre oljesøl fra skipet. Politiet har ansvar for søk etter de savnede, opplyser Hillestad.

Tirsdag kveld ble tre nederlendere og fire filippinere som var blant de overlevende utskrevet fra Haukeland Universitetssykehus.

Fire filippinere er fortsatt på sykehuset. Det er de tre som ble hentet ut av vraket sent mandag kveld sammen og en som ble brakt inn like etter forliset. Alle får medisinsk behandling og tilbud om psykiatrisk oppfølging dersom de ønsker det, opplyser sykehuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag