*Nettavisen* Nyheter.

Ingen skjenkekontroll på ferger

Foto: (Scanpix)

Kontroll av alkoholskjenkingen på norske ferger til utlandet er så å si fraværende. Nå lover myndighetene skjerpet kontroll.

20.04.06 07:50

Det blåses nytt liv i debatten etter en tragisk ulykke skjærtorsdag hvor en 17 år gammel gutt omkom etter en fylletur på Color Line.

TV 2 Nettavisen skrev onsdag at det er fylkesmennene som har ansvar for bevilgninger som gis til skip som går mellom Norge og andre land.

Rådgiver Siv Toren Skagestad hos Fylkesmannen i Vest-Agder sier til TV 2 Nettavisen at de krever en redegjørelse fra Color Line om det som har skjedd.

Norsk lov gjelder
- De må også fortelle oss hva slags internkontroll Color Line har når det gjelder overholdelse av aldersgrense og overskjenking, sier Skagestad.

Rådgiveren hos Fylkesmannen påpeker at aldersgrensen for skjenking av alkohol er 18 år her i landet, og at norsk alkohollovgivning gjelder på norsk territorium - selv ute på sjøen.

- I dette tilfellet gjelder norsk alkohollovgivning 12 nautiske mil fra fastlandet, sier Skagestad.

Misfornøyd
Ifølge P4 har flere fylkesmenn klaget til Sosial- og helsedirektoratet på uklare regler angående kontroll og tilsyn.

- Fylkesmannen har ikke noe organisert kontroll med skjenkebevillingene om bord på skip. Reglene for dette er etter vårt syn upresise, sier assisterende avdelingsdirektør Elin Saltrød hos Fylkesmannen i Vest-Agder til P4.

I nesten 20 år har rederiene kontrollert seg selv, men det kan det nå bli en slutt på. Sosial- og helsedirektoratet lover at det skal bli utarbeidet klarere retningslinjer.

Direktør Jens Guslund i avdeling for rusmidler mener det haster med å få i gang kontrollvirksomheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.