Ingen straffes etter Rocknes-ulykken

Statsadvokaten har henlagt siktelsene mot både losen og Sjøkartverket etter Rocknes-ulykken. Les statsadvokatens begrunnelse her.

22.06.05 15:47

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal avgjorde onsdag at det ikke blir reist noen straffesak etter at M/S Rocknes havarerte i Vatlestraumen i Bergen 19. januar i fjor. 18 personer omkom i katastrofen.

Det er bare Sjøkartverket og losen som har vært formelt siktet i saken. Etterforskningen har imidlertid også omfattet Kystverket som ansvarlig for lostjeneste og merking, skriver statsadvokaten i en pressemelding.

For Sjøkartverkets del er siktelsen henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist», mens siktelsen mot losen er «henlagt etter bevisets stilling».

Hordaland politidistrikt innstilte i desember 2004 på at Sjøkartverket skulle ilegges foretaksstraff og at siktelsen mot losen skulle henlegges som intet straffbart forhold anses bevist.

Les begrunnelsen fra statsadvokaten her

Merking
Et sentralt punkt i etterforskningen har vært sjøkart og merking. Dybdeforholdene der Rocknes gikk på grunn var merket av på et nytt kart som kom i 2003, men ikke på det gamle. Det var imidlertid det gamle, fra 1941, som var utgangspunktet i det digitale kartet C-map. Dette kartet ble brukt av losen, med godkjenning fra Kystverket.

Etterforskningen av saken har vist at Sjøkartverket, Kystverket og losene har ulikt syn på hvordan de ulike opplysningene og kartene skal tolkes og brukes. Statsadvokaten mener man nok kan klare å finne ut «hvem som tok feil og hvem som eventuelt kan kritiseres» for flere av punktene, men understreker at det må grov uforstand i tjenesten til for at forholdet skal være straffbart.

«I denne sak er disse strenge vilkår ikke oppfylt, verken i forhold til Sjøkartverket, Kystverket eller i forhold til losen», skriver statsadvokaten.

Avmerket
- Vi er glad for avgjørelsen, sier divisjonsdirektør i Sjøkartverket, Frode Klepsvik til TV 2 Nettavisen.

Det nye kartet Sjøkartverket ga ut i 2003, gjelder fremdeles for området der Rocknes gikk på grunn og forliste.

- Det har ikke blitt endret i forhold til denne saken. Rocknes støtte på et grunnflak på 10 meters dybde, og dette var avmerket på kartet, sier Klepsvik.

- Vi kan bare ta dette til etteretning og har ingen kommentar, sier pressetalsmann i Jebsen Management A/S, Per Inge Hjertaker. Jebsen Management hadde driften av Rocknes da skipet gikk ned, og det var deres sjømenn som døde i ulykken.

Statsadvokatens avgjørelse om å henlegge saken kan påklages til Riksadvokaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.