*Nettavisen* Nyheter.

Ingen streik i kommunene

Foto: Morten Holm / SCANPIX .

Det blir ikke streik i kommunene, og lærere, sykepleiere og parkeringsvakter kan gå på jobb som vanlig fredag. Sjekk her hva de kommuneansatte oppnådde.

28.05.04 07:17

Klokken 18.25 torsdag, etter intense forhandlinger 18,5 timer på overtid, kunne meklingsmann Dag Nafstad konstatere at de fire arbeidstakerorganisasjonene LO, UHO, YS og Akademikerne var blitt enige med Kommunenes Sentralforbund (KS).

Dermed blir det ingen streik for landets lærere og andre kommuneansatte fra fredag. Barnehager, skoler, bo- og behandlingssentre og sosialkontor åpner dørene som vanlig.

Det var på et møte som startet klokken 17.30 at partene endelig kom til enighet. Klokken 14.15 hadde meklingsmann Dag Nafstad lagt fram en skisse, og da møtet klokken 17.30 startet, hadde partene tatt stilling til denne.

- Vi holdt det gående 18,5 timer over tiden, men det har vært nyttig tid. Alle partene har gjort en kjempeinnsats. Vi kan være veldig stolte, alle sammen, sa en sliten Nafstad da det hele var over.

- Fikk det vi måtte ha
- Det har vært svært tøffe og krevende forhandlinger, men vi oppnådde det vi måtte ha. Vi fikk ei akseptabel økonomisk ramme på 3,5 prosent og jevnere ansiennitetsutregning for lærere, førskolelærere og sykepleiere. Vi fikk også sikret en del prinsippielt viktige rettigheter for oss, sier Helga Hjetland i Utdanningsgruppens hovedorganisasjon til TV 2.

Sykepleiere, førskolelærere, fysioterapeuter og ergoterapeuter får nå garanterte lønnsopprykk også etter fire og åtte år, mot tidligere bare etter ti år, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Kommunenes Sentralforbund ønsket å få lærerne over på et kommunalt lønnssystem med større lokale variasjoner, og dette fikk de også igjennom mot at opprykksstigen ble justert.

- For KS er det viktig at vi har en løsning som bidrar til at kommuner, fylkeskommuner og bedrifter i KS fortsatt kan gjøre en god jobb for befolkningen. Ledelse, tillitsvalgte og ansatte lokalt må ha handlingsrom for å tilpasse lønn til behovene lokalt, sier administrerende direktør Olav Ulleren i Kommunenes sentralforbund (KS).

- Langt på vei fornøyd
Også YS-Kommune er fornøyd med resultatet.

- YS-K er langt på vei fornøyd med årets lønnsoppgjør. Vi har fått et generelt tillegg som sikrer våre medlemmer en akseptabel lønnsøkning. Vi har også klart å få økt minstelønnssatsene. Samtidig har vi sikret pensjonsrettighetene, sier leder i YS-Kommune, Alf Ø Bowitz i en pressemelding.

- Vi har oppnådd et godt resultat for våre medlemmer. Vi har klart å slå tilbake angrep på sykelønn og pensjon, og vi har tatt et godt skritt videre mot det vi anser som et anstendig lønnsnivå, sier 1. nestleder i Fagforbundet, Tove Stangnes til TV 2 Nettavisen.

- Det er ekstra gledelig at vi har vært veldig enige om prioriteringene på tvers av forbundene. Det har vært enighet om å gjøre noe for de lavere sjiktene, mener Stangnes.

9000 klare til streik
De fire organisasjonene som forhandlet med Kommunenes Sentralforbund truet med å ta ut 9000 kommuneansatte i streik dersom partene ikke ble enige.

Meklingsmannens forslag ble enstemmig anbefalt av alle partene. Forslaget skal nå opp ti uravstemning blant medlemmene. Resultatet av avstemningen skal foreligge 24. juni klokken 12.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.