Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen svensk lisensjakt på ulv – kan gi flere streifdyr i Norge

Sverige vil ikke innføre lisensjakt på ulv kommende vinter, noe Miljødirektoratet i Norge tror kan føre til at flere dyr vil komme på streif over grensen til Norge. Disse to ble født i 2017. Illustrasjonsfoto: Terje Håheim / NTB scanpix
Sverige vil ikke innføre lisensjakt på ulv kommende vinter, noe Miljødirektoratet i Norge tror kan føre til at flere dyr vil komme på streif over grensen til Norge. Disse to ble født i 2017. Illustrasjonsfoto: Terje Håheim / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Svenskenes beslutning om å droppe lisensjakt på ulv neste vinter, kan føre til flere streifdyr i Norge, tror Miljødirektoratet.

Svenske Naturvårdsverket bestemte torsdag at det ikke vil bli noen lisensjakt på ulv kommende vinter, skriver Nationen. De siste tre årene er det registrert 16 prosent færre ulveflokker i Skandinavia og antallet dyr går ned. I Sverige er det registrert 305 ulver under vinterens telling. For å ha det som betegnes som gunstig bevaringsstatus, har forskere slått fast at det er nødvendig med minst 300 ulver i Sverige.

Mens det i Norge er Stortinget som bestemmer hva som er bestandsmålet for ulv, styres dette i Sverige av EUs arts- og habitatdirektiv.

I Miljødirektoratet er man usikre på i hvilken grad stans i den svenske lisensjakta påvirker bestanden av ulv i Norge.

– Erfaringsmessig skyldes skader på beitedyr i Norge i stor grad ulv som har vandret fra svensk side. Når målsettingen på svensk side er å øke bestanden, kan det få konsekvenser på norsk side i form av flere streifulver, sier leder av viltseksjonen Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet til avisen.

Han understreker imidlertid at det fortsatt er åpent for skadefellinger av ulv på svensk side selv om lisensjakten settes på pause. Dette vil trolig føre til at en del dyr likevel vil bli felt.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!