RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen tollere på rød sone

Sist oppdatert:
Rød sone på ferjehavnene blir en frihavn om tollerne går ut i streik.

(iOslo.no) Fra og med natt til fredag om en uke kan Tollvesenet bli tatt ut i streik. Konsekvensene bli merkbare på flere måter:

Blant annet vil tollerne bli tatt ut av tjeneste på rød sone ved ferjehavnene i Oslo, Bergen, Kristiansand og Stavanger.

Ingen fysiske hindere vil stoppe deg fra å spasere gjennom på rødt.

Rød sone blir tom for tollere
- Rød sone blir ikke stengt selv om det blir streik, men det er fortsatt like ulovlig å ta inn varer utover vanlig kvote, uten å tollekspedere det. De som tar med seg varer, bør ta landeveien eller ferjestrekninger hvor rød sone er åpen, sier personalsjef Laila Bekkevold i Toll- og avgiftsdirektoratet til iOslo.no.

Folk kan bruke private tollagre, men dette er ikke gratis.

- Alle ferjerederier har, så vidt jeg vet, private tollagre. Det vil også bli sendt ut info til ferjeselskapene, sier hun.

Like fullt - du kan ikke bare fylle opp kofferten, gå på rødt - og regne med at alt går veien.

- Kontrollpersonell blir ikke tatt ut i streik, kun de som ekspederer på rød sone. Og man kan også bli kontrollert på rødt, opplyser hun.

Næringslivet
I tillegg vil næringslivet bli berørt ved at administrasjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet og tollregionene berøres.

Det er sendt ut informasjon om konsekvensene om det blir streik.

Import og eksport
- TVINN-deklarasjoner (innførsel og utførsel), som ligger til manuell behandling ved disse stedene, vil ikke bli ekspedert.

- Transporter som er under transittering vil ikke bli tollekspedert. Dette innebærer blant annet at det ikke vil være mulig å registrere grensepassering i TET. Dette betyr i praksis at disse ikke kan fortsette inn i landet fra bryggeområdet.

- Varer i transporter som ikke er under en transittering, blir godsregistrert på rederiets tollager. Tollagerholder vil kunne forpasse varene til annet tollsted.

Det vil ikke bli utført utgående tollekspedisjon, inkludert oppstart av transitteringer, på de berørte ferjeterminalene.

Les flere saker fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere