*Nettavisen* Nyheter.

Ingen Valgerd-effekt

KrF-leder Valgerd Svarstad Hauglands dramatiske avgang har ikke vært noe løft for partiet. KrF raser på TV 2 Nettavisens partibarometer.

19.11.03 09:08

KrF har lenge falt på meningsmålingene, men det siste partibarometeret, som Research International har utført for TV 2 Nettavisen, viser hvor ille partiet er ute og kjører: KrF faller hele 3 prosentpoeng.

Målingen er gjort mellom 11.- 14. november, etter partiets dramatiske landstyremøte der partilederen Valgerd Svarstad Haugland erklærte at hun trekker seg som leder. Partiet har altså ikke fått noe løft etter at evalueringsrapporten, som ble laget etter høstens valg, konkluderte med at medlemmene mente at Svarstad Haugland måtte gå.

- Sterkere profil

Partiets øverste ledere understreket videre på landstyremøtet at de i sterkere grad vil tydeliggjøre partiets profil.

- Vi må ha et sterkere fokus på verdier, det sosiale hjerte, barna, kamp mot fattigdom og miljøutfordringene i verden. Dette vil løfte partiet, skrev landstyret i en pressemelding den 8. november.

Det sterke håpet om en oppgang for partiet har heller ikke slått til, snarere tvert imot.

Hadde det vært Stortingsvalg nå, ville partiet mistet hele 12 stortingsmandater i forhold til forrige stortingsvalg i 2001. Partiet ligger nå på 6 prosent mot 9 prosent på oktobermålingen. Sammenligner vi med Stortingsvalget i 2001 da partiet fikk 12,4 prosent, er oppslutningen rundt regjeringspartiet blitt halvert på to år.

Frieri fra Jens

Klikk på bildet for å forstørre.

Det som også er av stor betydning for KrF, er at Ap, SV og SP ville fått flertall på Stortinget hvis det hadde vært stortingsvalg i dag. Kristelig Folkeparti sitter i en nøkkelstilling nå, og Ap-leder Jens Stoltenberg er stadig ute og oppfordrer partiet om å skifte side, slik at Ap, SV og KrF eventuelt sammen kan danne regjering. Hadde det vært stortingsvalg nå, hadde ikke Ap, SV og Sp behøvd å fri til KrF i det hele tatt.

Likevel optimistisk
2. nestleder i KrF, Knut Arild Hareide, sier at han ikke frykter et liv i skyggenes dal.

- Vi hadde den situasjonen på hele 90-tallet mens Senterpartiet satt i vippeposisjon. Vi spilte likevel en konstruktiv rolle, blant annet ved at vi inngikk budsjett forlik med Gro Harlem Brundtlands Ap-regjering, sier han.

- Partiet har ikke fått det løftet som dere forventet etter landstyremøtet?

- Målingen er gjort før budsjettforliket med Arbeiderpartiet. Vi i KrF er veldig lykkelig for forliket, vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra medlemmene. Nå er vi på det nivået der vi må reise oss opp igjen, sier Hareide, som også mener at det er typisk at alle partiene som har tatt ansvar går tilbake når det gjelder mandatfordelingen på Stortinget i TV 2 Nettavisens måling.

Høyre mister mandater
Høyre går fram 3,5 prosentpoeng fra oktober til november, og ender på 18,8 prosent. Men til tross for den ganske store oppgangen ville partiet likevel mistet fem stortingsrepresentanter sammenlignet med Stortingsvalget i 2001.

Også det tredje regjeringspartiet, Venstre, ville mistet det ene av sine to mandater hvis det hadde vært stortingsvalg i dag.

Samlet ville de tre regjeringspartiene fått 44 stortingsmandater, fem færre enn Arbeiderpartiet alene. Da de dannet regjering, hadde de 62 mandater i ryggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

441 personer deltok i undersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.