*Nettavisen* Nyheter.

Ingen vil forske på nynorskfritak

Heller ikke svenskene vil evaluere forsøket med nynorskfritak på videregående skoler i Oslo. Nå gir kommunen opp å involvere fagmiljøer i prosjektet.

03.03.05 20:11

- Dette er en skandale. En forutsetning da Oslo bystyre vedtok fritaksforsøk i 2004, var at det skulle være faglig basert, raser Endre Brunstad, leder i Norsk Mållag, til TV 2 Nettavisen.

Alle norske forskningsinstitusjoner som er blitt bedt om å evaluere forsøket, har takket nei, fordi de mente det faglige grunnlaget var for tynt og de økonomiske rammene for stramme. Fagfolkene karakteriserer ifølge bladet Forskerforum forsøket som uvitenskapelig, og spør spydig om et meningsmålingsinstitutt kanskje vil ta oppdraget.

Det eneste universitetet som hadde kommet med et anbud da fristen gikk ut i desember, var Göteborg universitet. Onsdag trakk de tilbudet sitt.

- Etter at universitetet i Göteborg la inn anbudet, har de vært i dialog med utdanningsetaten i Oslo kommune. De har kommet frem til at anbudet ikke helt traff de behovene vi har. Derfor har utdanningsetaten og universitetet kommet frem til at de skal være løst fra tilbudet, sier Torger Ødegaard, byråd for barn og utdanning i Oslo kommune.

Prosjektet vil likevel fortsette som planlagt, opplyser han. Forsøket med fritak fra skriftlig nynorsk skal vare i tre år.

- Vil dere gjøre flere forsøk på å få involvert forskningsmiljøer i evalueringen?
- Nei. Jeg har nå bedt utdanningsetaten i Oslo kommune om å ta kontakt med Utdanningsdirektoratet for å finne et opplegg for hvordan dette kan evalueres, sier Ødegaard. Han peker på at Göteborgsuniversitetet i en enighetsprotokoll med utdanningsetaten har skrevet at dette ikke betyr at forsøket ikke kan evalueres «med andre design».

- Jeg er blitt orientert om at de har avsluttet forhandlingene med Göteborg, og at det heller ikke er noen andre miljøer som er klare til å ta det oppdraget, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim, til TV 2 Nettavisen.

- Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette vil få for prosjektet, legger han til.

Prosjektet er allerede i gang, og over 80 prosent av Osloelevene som fikk tilbud om fritak i høst, takket ja.

- Dette går ut over elevene som har fått et mangelfullt tilbud. De kan ikke få fullverdig studiekompetanse når de mangler dette, sier Endre Brunstad i Mållaget. Blant annet kan man ikke søke på offentlige stillinger dersom man ikke har tatt nynorsk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.