RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inghild var borte 42 av 85 skoledager - nå har hun fullført med toppkarakterer

Det er ikke bare Inghild Bergseth selv som er stolt av hva hun har fått til. Tidligere i år ble hun hentet inn for å dele sin historie med toppledere i fylkeskommunen. – Jeg sa at et godt klassemiljø er veldig viktig. Og at lærerne tar tak i fravær med en gang. Det er de to tingene som har reddet meg, sier hun.
Det er ikke bare Inghild Bergseth selv som er stolt av hva hun har fått til. Tidligere i år ble hun hentet inn for å dele sin historie med toppledere i fylkeskommunen. – Jeg sa at et godt klassemiljø er veldig viktig. Og at lærerne tar tak i fravær med en gang. Det er de to tingene som har reddet meg, sier hun. Foto: Tore Sandberg (Drammend Tidende)
For to år siden droppet Inghild (19) ut av skolen. I går fikk hun vitnemål med åtte seksere.

DRAMMEN (Drammens Tidende): I fjor droppet hun ut av skolen og satte seg et mål om å ta skoleåret på nytt med null fravær.

Men nådde Inghild Bergseth (19) målet om å møte opp til hver eneste skoletime, etter å ha skulket halvparten året før?

– Alt var bare mørkt

Først spoler vi tilbake til en desembermorgen i 2013. Inghild våkner i senga si i Drammen. Kjenner godt etter. Jo, hun har visst vondt i hodet. Hun blir hjemme fra skolen. I dag også.

Snart er første halvår på Lier videregående over. Ganske nøyaktig halvparten av de 85 skoledagene har hun valgt senga framfor skolebenken.

– Jeg følte jeg var så sliten i hodet, at jeg ikke klarte skolen. Og så trodde jeg på det selv, forteller Inghild om den tiden.

– Jeg husker at du satt mye i gangene her og gråt, med hetta over hodet, forteller kontaktlærer Vigdis Tøftum til Drammens Tidende.

Inghild kommer aldri tilbake til klasserommet det året. Men da våren kommer, har hun både gjennom skolen og psykologen fått hjelp til å tenke lysere tanker. Hun bestemmer seg for å prøve på nytt til høsten. Og setter seg et klart mål: Null fravær.

Ringer, tekster og henter

Halvveis i november i fjor, 55 skoledager ut i året, møter vi Inghild for første gang. Med et stolt smil viser hun fram notatboka si, der hun setter en strek for hver dag hun er på skolen.

Men det kommer tøffere dager i løpet av vinteren. Dager da alt bare føles tungt igjen, og hun får lyst til å bli under dyna. På disse dagene reagerer kontaktlærer Vigdis Tøftum og nærværskoordinator Vigdis Sætha kjapt. De ringer, sender meldinger og drar hjem for å hente Inghild.

Inghild blir også flink til å kontakte dem tidlig, når hun kjenner at hun trenger en prat. Hun kommer seg videre. Setter nye streker i notatboka, stadig nærmere det store målet.

Den verste dagen

Så kommer en aprildag. Inghild er som vanlig på skolen, men kjenner at feberen brenner seg fram i panna. Hun vil ikke hjem, vil ikke få fravær.

– Du var helt grå i ansiktet og i elendig form. Jeg måtte jage deg hjem, husker læreren.

Forkjølelsen etterlater følgende spor på vitnemålet: 0 dager og 8 timer fravær.

– Jeg var så fast bestemt, så det var litt fælt. Det ergrer meg fortsatt, når jeg ser det i notatboka, blunker Inghild.

Stolt

Likevel, noe særlig nærmere målet er det nesten ikke mulig å komme. Karakterene sier alt.

– Jeg er stolt. Det er så deilig å ha klart det, selv om det har vært vanskelig. Jeg har jobba jevnt og trutt hele året. Hjemme også. Det har jeg aldri gjort før, forteller hun til Drammens Tidende.

I går kveld var det skoleavslutning. Til høsten begynner Inghild som lærling i Parktunet barnehage i Drammen, der hun selv gikk i som barn. Etter det planlegger hun et år til på skolebenken, slik at hun kan studere videre. Og 19-åringens råd?

– Alt må ikke være perfekt. Støttespillere er viktig. Alt blir lettere om man bare klarer å møte hver dag. Og aldri gi opp.

Les flere saker hos Drammens Tidende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere