RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inhabil dommer sparket

Sist oppdatert:
FØRDE (TV 2 Nettavisen): En av lekdommerne i Førde har måttet fratre sitt verv etter at han uttalte at han håpet drapstiltalte Øyfred Standnes ville tilstå.

Rettssaken i Førde fortsetter dermed med fire dommere. Torsdag var det lenge uklart om rettssaken etter drapet på Anne Slåtten i det hele tatt kunne fortsette.

Årsaken var at en av de tre lekdommerne hadde sagt i en privat samtale med en journalist fra NRK Sogn og Fjordane at han håpet at drapstiltalte Øyfred Standnes skulle tilstå. Uttalelsen ble referert i radiokanalen torsdag morgen.

- Hvis denne uttalelsen stemmer, så bør denne dommeren fratre. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sa aktor Jogeir Nogva til TV 2 Nettavisen da uttalelsen ble kjent torsdag.

Ønsket å fortsette
Da retten behandlet inhabilitetsspørsmålet, uttalte både påtalemyndigheten, forsvaret og bistandsadvokaten at man ikke ønsket å stoppe saken. Rettsforhandlingene er nå inne i sine siste dager etter en uke med bevisførsel, og ingen av partene ønsket å gå igjennom den brutale drapssaken en gang til.

Retten fant hjemmel i domstolloven for å fortsette med fire dommere.

Vil du vite mer om vanlig og forsterket rett i tingretten kan du gå inn på
Domstol.no

- Jeg er av den oppfatning at dette griper inn i skyldsspørsmålet og at dommeren bør fratre. Det er også, som administrator har vært inne på, mulighet til å fortsette, når uhellet første er ute, sa Nogva i retten.

- Det er hjemmel til å kunne fortsette med fire dommere. Jeg henstiller retten til å velge denne veien videre, sa han.

Saksbehandlingsfeil
Forsvarer Ivar Blikra ønsker også at saken skulle fortsette, men fikk protokollført at forsvaret vil påberope saksbehandlingsfeil hvis den finner grunn til det.

- Forsvaret finner forholdene svært uheldig. Av hensyn til tiltalte, finner man det likevel ikke forsvarlig med en fullstendig ny bevisførsel for tingretten slik saken står nå. Man gjør imidlertidig retten oppmerksom på at det vil påberopes saksbehandlingsfeil dersom man finner grunn til det, sa Blikra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere