RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Innbrudd i norske hjem hver time

Sist oppdatert:
Utrolige 8780 innbrudd i hytte og bolig ble anmeldt i fjor. 9 av 10 innbrudd skjer i Øst- og Sørvest-Norge.

Ifølge Politidirektoratets nasjonale tall for anmeldte vinningsforbrytelser i 2009, er det registrert til sammen 8780 grove tyverier fra villa, leilighet og hytte.

3380 grove tyverier fra villa, 2283 fra leilighet og 2651 fra hytte betyr at det i snitt begås 24 innbrudd om dagen - eller sagt på en annen måte: Ett innbrudd i timen hver dag hele året.

Dette er en økning fra tilsvarende tall fra 2008: Villainnbrudd har økt med 13,8 prosent, leiligheter med 3,9 prosent og hytter med 15 prosent.

Verst i sør
Ifølge tall innhentet av Hus & Bolig begås så mye som 86,9 prosent av landets 8780 innbrudd i villaer, leiligheter og hytter på Østlandet og i Sørvest-Norge.

32 prosent av innbruddene skjedde i fylkene Oslo og Akershus.

- Slik vi opplever det er boliginnbruddene annerledes enn før. De er preget av østeuropeiske gjenger som sveiper innom landet, er her i kort tid og gjerne besøker flere politidistrikt, sier politidirektør Ingelin Killengren til Hus & Bolig.

Bestillingstyverier
- Ifølge Kripos er det indikasjoner som tyder på at en betydelig andel av grove tyveri fra villa begås av omreisende kriminelle. De grove tyveriene bærer preg av raid, de er godt organisert og utføres med høy grad av profesjonalitet. Tyvegods blir fraktet ut av landet, og dette kan tyde på at gjennomføringen av tyveriene er bestillingsverk, heter det i anmeldelsesstatistikken for 2009.

Gjerningspersoner som peker seg ut er litauere, albanere, rumener og chilenere, ifølge rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere