Gå til sidens hovedinnhold

Innbruddseksplosjon!

Begår mange innbrudd på kort tid og forsvinner til utlandet.

(iOslo.no) Hver dag endevendes og gjennomsøkes mer enn fem eneboliger, villaer eller leiligheter i Oslo. Bander organiserer innbruddsraid mot spesielle områder, og ingen kan føle seg helt trygge.

- Vi er ikke fornøyd med resultatene, fordi vi ikke har nådd de målene vi har satt oss. Minst liker vi økningen i innbrudd i boliger, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Har du tips i saken? Tips oss på tips@ioslo.no!

Han forteller at boliginnbruddene var noe Oslo-politiet merket tidlig, og sier hovedproblemet består i at utenlandske bandene begår mange innbrudd på kort tid, for så å stikke av.

Stasjonssjef Arne Solberg ved Majorstua politidistrikt er enig i at tyvene er vanskelige å ta, også fordi de er frekkere enn tidligere.

- Det er liksom ikke noen grenser lenger. Det som er spesielt nå kontra den gammeldagse, narkomane tyven er at de er mye dristigere. Det er en rimelig forsterket grovhet i hvordan tyvene utfører innbruddet, sier han til iOslo.no.

Her ser du utdrag fra krimstatistikken for 2008 i Oslo.

Rykende ferske tall fra Oslo politidistrikt viser at det var en økning i grove tyverier fra bolig på ikke mindre enn 86 prosent i 2008. Totaltallet for fjoråret er på 1828 registrerte tyverier. Majorstua og Manglerud politidistrikt har en overvekt av disse sakene i Oslo.

Politiet betegner utviklingen som bekymringsfull, og Gjengedal understreker at sakene har høyeste prioritet.

- Vi har konkrete planer for innbrudd. Vi har flere stasjoner som jobber systematisk med dette, og de kommer til å ha mer oppmerksomhet rettet mot innbruddene, sier politimesteren.

Organiserte bander
- Av vinningssaker har boliginnbrudd høyeste prioritet på Majorstua. Vi har fullt trykk på oppklaring i forhold til de ressursene vi har, og setter alle kluter til for å forebygge, sier han.

- Hva skyldes økningen?

- Det skyldes utenlandske, organiserte bander som kommer til landet. De organiserer innbruddsraid mot områder som har verdier som er ganske enkle å ta, svarer Solberg.

- Virket veldig proft
Eivind Galteland fikk ubudne gjester til sitt hjem på Holmen i Oslo i november i fjor. Tyvene brøt opp et vindu og tok seg inn da familien var ute en tur på ettermiddagen.

- Da vi kom tilbake ble vi forfjamset. Verandadøren sto åpen, alle skuffer og skap var åpnet. Men det var ikke grisete. Det virket veldig proft, sier Galteland til iOslo.no.

Familien ble frastjålet gullsmykker, men tyvene tok ingen store ting. Når han får høre om tallene fra Oslo blir han overrasket, og han mener utviklingen er kjedelig.

- Det viser at de ikke har noen skrupler. De hadde nok sett at det var lite folk i området, men likevel er de ganske kalde som gjør sånt, sier Galteland.

Roligere periode
Solberg påpeker at da 41 rumenere ble fengslet i Oslo våren 2008, ble det en kort periode mer stille. I høst tok det seg opp igjen, mens nå som et titalls rumenere igjen sitter fengslet, har det roet seg. Solberg understreker at denne roligere perioden også kan ha sammenheng med at flere er hjemme rundt juletider.

Men at folk er hjemme, er ingen forsikring mot innbrudd.

Skaff deg alarm
- De tar seg inn i huset om natten når folk sover, men også når folk er hjemme på dagen. De er frekkere til å gå på, og stiller idiotspørsmål for å se om folk er hjemme, sier Solberg.

- Hva kan folk gjøre for å redusere sjansen?

- Sikre med alarm er førsteprioritet. Og sikre at man har best mulig lukking av vinduene, ikke bare enkle hasper. Og ha et litt belyst hus, ikke la det bære preg av at man er bortreist, sier Solberg.

Les flere nyheter fra iOslo.no .

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg