*Nettavisen* Nyheter.

Innrømmer mangelfull kontroll

Foto: (TV 2)

Helseminister Ansgar Gabrielsen sier at kontrollen med kjøletårn ikke har vært god nok.

23.05.05 22:26

På aktualitetsprogrammet Tabloid på TV 2 mandag kveld hevdet daglig leder Rune Guldbrandsen i firmaet AS Mitco at lite er gjort for å hindre nye tilfeller av legionellasmitte fra kjøletårn etter epidemien i Stavanger i 2001 der sju personer døde.

Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet avviser dette, men innrømmer at myndighetene ikke har kontroll med om forskriftene for kjøletårn blir fulgt.

- Kunne hatt tyngre status
Stene-Larsen sier det er utarbeidet nye forskrifter og veiledning for eiere av kjøletårn etter Stavanger-epidemien.

- Men jeg er enig i at disse forskriftene kunne vært gitt en tyngre status, uttalte Stene-Larsen på Tabloid.

Vil skjerpe inn
Også helseminister Ansgar Gabrielsen innrømmer at kontrollene med kjøletårnene ikke er god nok.

- Det kontrollregimet vi har hatt, som både har gått på egenkontroll og kommunenes plikt til å følge opp under miljørettede helsetiltak har ikke fungert tilfredsstillende. Mye kan tyde på at her er det god grunn til å se nærmere på regelverket og skjerpe inn kontrollen, uttalte Gabrielsen.

Frykter flere syke
Folkehelseinstituttet frykter at antallet syke vil stige. Sarpsborg og Fredrikstad kommuner jobber på spreng med å finne smittekilden og mistenker at den kan komme fra forurensede kjøletårn.

Utbruddet har til nå resultert i at 28 personer bosatt i området har fått påvist legionellasykdom. Fem av disse er døde. I tillegg er det meldt to tilfeller fra sykehus i andre deler av landet hvor pasientene har oppholdt seg i Sarpsborg/Fredrikstad-området. De fleste smittede er eldre personer.

Stenger kjøletårn
Selv om kilden til utbruddet foreløpig ikke er kjent, skjer større utbrudd vanligvis fra VVS-anlegg, der kjøletårn har det største potensialet for å smitte mange, ifølge Folkehelseinstituttet. Kommunehelsetjenesten i Sarpsborg og Fredrikstad har iverksatt tiltak for å stenge kjøletårn i kommunene. Folkehelseinstituttet regner derfor med at kilden til utbruddet allerede kan være stoppet.

Intervjuer syke
Utbruddsetterforskningen konsentrerer seg nå om å intervjue syke og pårørende. Man ønsker å kartlegge de sykes bevegelser, for på denne måten å identifisere en felles smittekilde. I tillegg undersøkes kjøletårn i kommunene. Folkehelseinstituttet bistår kommunene i dette arbeidet, og et team fra instituttet er på plass i området sammen med ekspertise fra Stavanger kommune.

- Ta kontakt med lege
- Personer som har oppholdt seg i Sarpsborg og Fredrikstad-området de siste tre til fire ukene og som har symptomer som høy feber, muskelsmerter, hodepine og lungebetennelse (dvs. hoste og brystsmerter), bør kontakte legevakt/fastlege. Dette gjelder spesielt eldre og personer med andre alvorlige sykdommer. Magesmerter og diaré kan forekomme, heter det i en pressemelding fra Folkhelseinstituttet.

Legionellose smitter ikke fra person til person. Sykdommen behandles med antibiotika.

Myndighetene vil ikke fraråde personer å reise eller opphold seg i Sarpsborg/Fredrikstad-området.

Klikk her for å lese Helse- og omsorgsdepartementets informasjon i forbindelse med legionella-saken.

Klikk her lenke til Folkehelseinstituttets informasjonssider.

Status og fakta om legionella-utbruddet fra Sykehuset Østfold.

Lenke til Sarpsborg kommunes hjemmeside.

Lenke til Fredrikstad kommunes hjemmeside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.