RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innsatte sliter i norske fengsler

Innsatte i norske fengsler kommer dårligere ut en resten av befolkningen på en rekke levekårsområder. Mange mangler utdanning, og to av fem lever under fattigdomsgrensen.

Det viser en undersøkelse blant innsatte i Norske fengsler gjennomført av Statistisk sentralbyrå (SSB) i juni 2003, på oppdrag av Forskningsstiftelsen Fafo.

Problemer på flere områder
Ifølge undersøkelsen rapporterer sju av ti at de var uten jobb da de havnet i fengsel. Halvparten opplyser at de hadde grunnskole som høyeste fullførte utdanning, og to av fem lever under fattigdomsgrensen.

En tredjedel av de innsatte, sa de hadde problemer med å dekke løpende utgifter. Nær en tredjedel rapporterer at de sliter med psykiske plager. Mange føler seg også ensomme, og en av tre opplyste at de ikke hadde hatt besøk i fengselet i løpet av de siste tre månedene.

75 prosent rapporterer om problemer på to eller flere områder

- Det mest alvorlige er opphopningen av problemer på ulike områder, sier Fafo-forsker Christine Friestad i en pressemelding.

For mange av de innsatte startet problemene allerede i barndommen, og tre av ti hadde vært i kontakt med barnevernet før de fylte 16. En stor andel av utvalget har hatt en barndom preget av problemer med blant annet dårlig økonomi, ustabile boforhold, mishandling, sykdom og foreldre med rusproblemer.

Psykiske plager
Mens det ellers i befolkningen er en av ti som sliter med psykiske fengslende, rapporterte 30 prosent av de innsatte at de hadde hatt behov for behandling av denne typen problemer før de havnet i fengsel. Problemene de har i dag, skyldes dermed ikke forhold som kan relateres til soningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere