RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandrerungdom blir mest mobbet

Ungdom med to utenlandske foreldre er mest utsatt for mobbing, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen ble presentert på Bondeviks mobbekonferanse torsdag. I tillegg er ungdom som kommer fra fattige hjem, en utsatt mobbegruppe.

Dårlig råd - mobbing
- Ungdom med to utenlandskfødte foreldre er mest utsatt for mobbing. Men det gjør ingen forskjell om bare en av foreldrene ikke er norskfødte. I tillegg er ungdom som rapporterer at familien deres har dårlig råd, hele tiden er mer utsatt for mobbing, sa forsker Elisabeth Bakke Hanssen på torsdagens pressekonferanse for Manifest mot mobbing på Uranienborg skole i Oslo.

Hanssen presenterte en undersøkelse fra 2002 der 12.000 elever på ungdomsskolen og videregående svarte på spørsmål om trivsel i skole og fritid.

10,8 prosent av elevene på ungdomsskoletrinnet svarte at de ble frosset ut, plaget eller ertet av medelever på skolen eller skoleveien, en eller flere ganger i uka. Det samme gjaldt for 4,3 prosent av elevene i videregående skole.

Undersøkelsen var i regi av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Sosial ekskludering
Mellom 30 og 50 prosent av mobbeofrene rapporterer at de er ensomme, deprimerte og at de ofte har selvmordstanker. Undersøkelsen er ifølge Hanssen unik fordi den også fanger opp ungdom som er utsatt for sosial ekskludering i fritiden, med bakgrunn i kultur og familiesituasjon.

- Begrepet mobbing innebærer like mye sosial ekskludering, som ren erting eller plaging. Det er derfor viktig å se på det helhetlige bildet, og innføre tiltak som også gjelder på privat plan og i fritiden, sa statsminister Kjell Magne Bondevik på pressekonferansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere