Gå til sidens hovedinnhold

Inspektørene hjem i morgen

Kystvaktfartøyet «Tromsø» er på vei mot Kirkenes, og inspektørene er ventet hjem fredag morgen etter det fire døgn lange dramaet i Barentshavet.

Inspektørene Henning Thune (39) og Richard Storås (19) er nå om bord på kystvaktfartøyet «Tromsø», som sammen med KV «Svalbard» har satt kursen mot Kirkenes. De er ventet å nå norsk farvann i natt og skal være hjemme i Kirkenes fredag morgen.

Familien gleder seg
Blant dem som gleder seg til KV «Tromsø» klapper til kai i Kirkenes er Nina Benum Storås (22), søster til yngstemann av inspektørene. Hjemme i Tromsø har hun og moren sittet og ventet spent på utfallet av dramaet.

- Jeg har sittet dagen lang og sett på nyheter og lest alt av aviser, sier hun til avisa Nordlys.

- Situasjonen har vært helt uvirkelig, legger hun til.

Det var ved åttetiden i morges norsk tid at de to inspektørene kunne forlate «Elektron». Nå er saken i ferd med å bli avsluttet, melder Forsvarsnett. Russiske myndigheter har overtatt kontrollen med tråleren, og det russiske fartøyet «Admiral Levsjenko», vil følge tråleren inn til havna i Murmansk for videre rettsforfølgelse.

- Hadde en jobb å gjøre om bord
Utvekslingen fant sted i Metovskifjorden, vest for Murmansk, i dag. Forsvaret poengterer at de norske inspektørene har vært om bord på det arresterte trålerfartøyet «Elektron» fordi sjefen for Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN), Trond Grytting, har ønsket det.

- De representerte norske myndigheter og lettet vår dialog opp mot russerne. Siden tråleren har vært under norsk arrest, har inspektørene i så måte hatt en jobb å gjøre, sier kontreadmiral Grytting ifølge Forsvarsnett.

I over fire døgn var de to inspektørene om bord etter at de søndag tok tråleren i arrest for grov miljøkriminalitet.

Den uavbrutte forfølgelsen av «Elektron» ble avsluttet med utveksling av skipsdokumenter og personell mellom norske og russiske myndigheter. Kystvakten fikk overlevert bevismateriell til norsk påtalemyndighet for videre etterforskning.

- Ville ikke risikere menneskeliv
- Vi var beredt til å benytte en rekke maktmidler for å bringe opp dette fartøyet, men vi var aldri på noe tidspunkt villig til å risikere menneskeliv for å gjøre dette, sier admiral Grytting ifølge Forsvarsnett. Han poengterer at været har vært ekstremt i området under hele operasjonen.

Grytting sier dialogen opp mot russiske myndigheter har vært god hele veien og at begge parter har samme oppfatning av det som har skjedd.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her