*Nettavisen* Nyheter.

Intenst søk etter savnede

Foto: Erik Ask

Dykkere skal nå være på plass ved det kantrede skipet utenfor Shetland. Fem personer er fortsatt savnet.

13.04.07 00:52

Shetland Coastguard bekrefter overfor Nettavisen at antallet norske savnede er fem. De har hentet ut ti personer fra skipet. Besetningsmedlemene er i hovedsak fra Sunnmøre, flere av dem er fra Herøy.

- Vi er også ganske sikre på at de fem savnede ikke befinner seg i vannet. Likevel har vi to redningshelikoptre og flere fartøyer der oppe ennå, som fortsetter søket, sier redningsleder Neville Davis ved Shetland Coastguard til Nettavisen.

Fast i skroget
Davis frykter at de savnede personene kan sitte fast i skroget, noe dykkere skal undersøke.

- Vi må hente inn dykkere fra andre steder. De er på vei fra fastlandet for å sjekke ut skroget og vil være på plass om noen få timer, opplyste Davis torsdag kveld. Det er uvisst eksakt hva som har skjedd i forkant av ulykken.

- Men vi har grunn til å tro at de drev med arbeid ved oljeplattformen da skipet gikk rundt, forteller han.

Ekstrasending:Se TV 2 Nyhetene klokka 22.40.

Direkte: Nyhetskanalen følger saken direkte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 Nyhetskanalen

Se innslaget på TV 2 Nyhetene.

Driftsdirektør Bjørn Remøy i rederiet Bourbon Offshore Norway bekrefter overfor Nettavisen at alle om bord i skipet var norske.

Flys til fastlandet
- Det er 35-40 knop vind og moderate bølger ved ulykkesstedet nå, så det er røft vær. Likevel vil det ikke medføre noen store problemer for verken fartøyer eller helikoptre i områder, sier Davis ved Shetland Coastguard.

Han forteller at kystvakten jobber på spreng for å finne de savnede personene, men han påpeker også at de tar godt vare på de personene som er reddet ut.

Det opplyser også Hovedredningssentralen på Sola (HRS).

- Det er helikoptre på vei inn til Lerwick på Shetland med folk fra båten, og de vil selvfølgelig bli tatt hånd om når de kommer i landet. Vi vet ikke om disse menneskene er skadet, men uansett har de vært gjennom en traumatisk opplevelse, sier pressetalsmann Einar Knudsen ved HRS til Nettavisen ved 22.30-tiden torsdag kveld.

Personene skal nå ha kommet til fastlandet.

Sendt ut nødrop
- Vi har sendt ut et mayday-signal for fartøyer i området. Vi trenger dykkere øyeblikkelig. Hvis personene er fanget under skroget, vi er nødt til å komme oss ned til dem, sa Mark Clark i den britiske kystvakten til AP tidligere torsdag kveld.

Han fortalte at det vanskeligste vil være om de savnede er fanget inne i skroget.

- Derfor må vi få dem ut med en gang, sa han.

Ulykken skjedde klokken 17 norsk tid.

Skipet eies av rederiet Bourbon Offshore Norway, som har sitt hovedkontor i Fosnavåg på Sunnmøre.

- Utenriksstasjoner varslet

Utenriksdepartementet her hjemme har iverksatt tiltak som følge av kantringen.

- Vi har varslet våre stasjoner i Storbritannia, og vi prøver å få brakt det på det rene om rederiet har noen behov for bistand fra oss, sier fungerende pressetalsmann Frode Andersen i UD til Nettavisen.

Hovedredningssentralen på Sola er også varslet om hendelsen.

- Det vi vet er at det har kantret et fartøy. Vi ble varslet ved 18.30-tiden, men redningsoperasjonen organiseres av Shetland og Aberdeen Coastguard, sier vakthavende redningsleder Bjørn Magnussen ved Hovedredningssentralen på Sola (HRS) til Nettavisen.

Shetland coastguard benytter blant annet to redningshelikoptre i søket.

- Dette er helt klart en stor katastrofe. Forholdene er ikke så ille, men forhåpentligvis vil ikke været bli noe problem. Men man vet aldri - det er et værfast område i Nordsjøen vi snakker om, sier talsmann Michael Mulford til BBC Scotland.

Nettavisen følger saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.