Gå til sidens hovedinnhold

Internasjonale kulturtopper sørger

Erik Bye var en verdensmann. TV 2 Nettavisen har snakket med to av verdens største musikk- og teaterstjerner fra svunnen tid. - Han pleide å sette meg på fanget, minnes sopran-legenden Felicia Weathers.

Den internasjonale sopransuperstjernen Felicia Weathers er opprinnelig fra USA. Nå bor hun i Tyskland, hvor TV 2 Nettavisen når henne på telefon onsdag kveld.

- Vi har triste nyheter, dessverre.

- Nei¿

- Erik Bye¿

- Nei, nei nei, nei.. ikke Erik Bye! roper sopranen ut. Hun har skjønt det allerede. At Erik Bye er borte.

- Vet du hva, jeg vet ikke hvem du er, men jeg må fortelle deg noe. Jeg er så glad for at du ringte. Erik lagde en 45-minutters portrett av meg for lenge siden. Jeg tenkte nettopp på det, at jeg skulle så ønske jeg hadde en video av det portrettet som Erik Bye laget av meg for veldig lenge siden, sier Weathers til TV 2 Nettavisen.

Sopranen jobbet med Bye fra 1966 til omkring 1980.

Stjernetreff for UNICEF
Weathers husker Bye som en «gigant»:

- Han var en fantastisk mann. Han pleide å sette meg på fanget sitt - jeg var mye lettere den gangen - og fortelle vitser, sier hun.

Weathers samarbeidet med Erik Bye om mange forskjellige prosjekter, deriblant en plateinnspilling, hvor Bye selv bidro med låten «Midsummer night wasn’t ment for sleeping».

De to var også sammen da cruiseskipet SS Norway, som dengang var verdens største, skulle døpes.

De var i tillegg involvert i flere UNICEF-prosjekter sammen. Der jobbet de også med internasjonale størrelser som Liv Ullmann, Rock Hudson og Tony Randal.

- Erik Bye, sammen med min faste pianist Robert Levin, var Norge for meg. Nå er de begge borte, sukker Felicia Weathers til TV 2 Nettavisen.

- Et godt menneske
Den legendariske sangeren og artisten Anne Brown er kjent som «den originale Bess» fra musikalen «Porgy and Bess» så langt tilbake som i 1935 i Washington.

Brown er i dag 92 år, og husker lite, forteller hun. Men hun husker Erik Bye.

- Jeg kjente ham fra musikklivet. Han var et godt menneske og han var dyktig i alt han gjorde, sier Brown til TV 2 Nettavisen.

Anne Brown og Erik Bye møttes siste gang på restauranten Pavarotti Marina i Asker i sommer.

Erik Bye ble 78 år.

Skriv din hilsen i kondolanseprotokollen på Veggavisen

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot