- Det som er det store problemet i samfunnet i dag er at veldig mange er feige og tør ikke stå for det de innerst inne mener, men går med mainstream. Det betyr én ting: At den ytringsfriheten vi tror vi har, den forsvinner gradvis.

Spetalen sa dette under en tale på bursdagselskapet til FrPs stortingsrepresentant Himanshu Gulati sist lørdag.

Det var nettstedet Resett som først omtalte saken.

De to møtte hverandre fordi Spetalen hadde ringt opp Gulati og roset ham for å være modig og ærlig i et debattprogram.

– Det jeg ser Himanshu står for, og veldig mange av de menneskene som jeg kjenner her og snakker med, de står for ærlighet, og de er ikke feige. De tør å si det de mener.

- Det som er det store problemet i samfunnet i dag er at veldig mange er feige og tør ikke stå for det de innerst inne mener, men går med mainstream. Det betyr én ting: At den ytringsfriheten vi tror vi har, den forsvinner gradvis, sa Spetalen og forklarte hvorfor folk flest ikke sier det de mener.

Det betyr én ting: At den ytringsfriheten vi tror vi har, den forsvinner gradvis

- For folk er ute etter fordeler hele tiden, og det er en fordel å holde kjeft, for da er du inne med eliten innenfor både næringsliv, politikk, media og forvaltningen. Og i veldig mange av de jobbene man kan få, så lønner det seg å ikke være i opposisjon til disse menneskene. Da blir du sett på som et fremmedelement.

Fortalte om sin farfar

Spetalen fortalte om sin farfar, som ble sendt i konsentrasjonsleir under krigen. Han var en av 14.000 lærere som i 1942 streiket mot nazistenes forsøk på å nazifisere den norske skolen.

Spetalen poengterte at Nasjonal Samling på dette tidspunktet hadde 55.000 norske medlemmer og var langt større enn Arbeiderpartiet er i dag.

Han mener at mange meldte seg inn for å høste fordelen av å være på (det de trodde ble) vinnerlaget i Andre Verdenskrig.

Han var like sta som meg. Han ville ikke la seg kue av den gjengen

- Så sendte Vidkun Quisling, altså Nasjonal samling, ut følgende melding: At de som ikke kom på jobb mandag, de ble arrestert.

- 13.000 gikk på jobb. Kun 1.000 stykker sto imot. Så forbanna feige var de.

- Fordelsfolka

- Dette leser dere ikke om i norsk historie, fordi det viser at Norge var med Tyskland så lenge de var i medvind. Men når motvinden kom i 1944, da kom Gutta på skauen. Det var ikke en gutt på skauen i -42.

- Farfaren min var en av de som ble sendt i konsentrasjonsleir. De forsøkte å få ham til å snu. Han fortalte at de først trakk ut alle neglene på tærne hans. Og alle neglene på fingrene. Han var like sta som meg. Han ville ikke la seg kue av den gjengen.

Spetalen sa at historien forteller hvor viktig det er å stå imot de kreftene vi har.

- For de er der hele tiden. De samme folka som skal ha fordeler. Fordelsfolka.