RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inviterte til «Wet T-shirt-konkurranse, med en premie til 2500 kroner»

(Arbeidets Rett/Zimla)
Sist oppdatert:
Det ble ikke lokalsamfunnet så glad over.

Etter heftige protester måtte utestedet avlyse lørdagens wet T-shirt-konkurranse.

De siste dagene har saken vakt debatt blant rørosinger på Facebook, og Arbeidets Rett har blitt kontaktet av flere som ønsket et søkelys på konkurransen.

Tirsdag fortalte utestedet Zimla at de trekker innslaget.

Medeier og styreleder Snorre Hov har likevel ingen prinsipielle motforestillinger mot en slik kåring.

- Wet T-shirt-konkurransen, med en premie til 2500 kroner, skulle være en del av underholdningen på det dere kaller «Erotisk aften». Hvorfor valgte dere å avlyse denne delen av showet?

- Tanken vår var at dette skulle være morsom, lett og uhøytidelig underholdning. Når vi ser at mange ikke oppfatter det slik, valgte vi å avlyse, sier Snorre Hov i Rørosparter as, til retten.no.

Arbeidets Rett har i tillegg opplysninger om at Dreams Showbar i Trondheim, som stiller med to profesjonelle strippere på Zimla på lørdag, truet med å trekke seg dersom Zimla ikke avlyste konkurransen.

- Ikke problematisk

- Hvorfor ønsket dere å ha dette innslaget med?

- Dette er tredje gang vi har erotisk aften, alle med profesjonelle strippere som et av innslagene. De to forrige kveldene har vært en suksess, og folk har etterlyst flere. Den første gangen oppfordret vi lokale dansere til å stille opp, den andre gangen hadde vi ungkarsauksjon. I tillegg vet vi at andre aktører i regionen har arrangert wet T-shirt-konkurranse, uten at det ble noe oppstuss om det.

- Så dere valgte ikke å avlyse konkurransen fordi dere selv synes den var tvilsom?

- Nei, i utgangspunktet ser jeg ikke noe galt i den. Det gjorde vi heller ikke i ungkarsauksjonen. Vi solgte bokstavelig talt ikke ungkarene da heller.

- Ungkarene beholdt trolig klærne på?

- Noen av dem var i bar overkropp.

- Historisk har den seksuelle maktbalansen mellom kvinner og menn vært skjev. Betyr ikke det at det er en forskjell på at en unggutt viser bar overkropp og ei ungjente puppene?

- Nei, vi ser ikke den store forskjellen på det. Det handler om å ha det gøy, ha selvironi og slippe seg løs. Dette er «lett kulørt» underholdning, slik vi ser det.

- Folk har selv ansvar

- Noen av kritikerne på Facebook påpeker at arrangementet framstiller kvinner som sexobjekter, og at dette er «historieløst og totalt umusikalsk i den voldtektsbølgen Norge opplever nå»?

- Jeg kan skjønne at noen synes dette er objektifisering, og at det ikke er noe særlig, spesielt ikke nå. Det er likevel å dra det for langt å påstå at Zimla med wet T-shirt og stripping kan oppfordre til voldtekt og andre ulovlige handlinger. Folk kan oppsøke erotikk omtrent hvor de vil i våre dager, og har selv ansvaret for det de gjør.

Risiko for bildespredning

- På en kveld som dette finnes det et mobilkamera i nær sagt hver lomme, og bilder kan spres fort. Hva tenkte dere om det, da dere ønsket å arrangere konkurransen?

- Det er selvfølgelig umulig å sikre seg mot det, så vi ville advare jentene om den risikoen på forhånd. Vi har i tillegg en plakat i gangen som advarer mot å spre bilder av andre. Men i bunn og grunn er spredning av foto alltid en fare når man er gjest på et utested. Jeg vil også understreke at alkoholloven er streng, og at vi er nøye på å følge skjenkereglene. Vi avviser gjester som er for berusede, så vi ville sjekket nøye at jentene var oppegående.

Strippesjef tar avstand

Lørdag stiller to profesjonelle kvinnelige strippere fra Dreams Showbar i Trondheim på Zimla. Dreams’ Atle Maaø er sterkt kritisk til konkurransen Zimla hadde planer om.

- En slik vinkling, der unge og kanskje berusede jenter kan vinne en premie for å kaste klærne på scenen foran et publikum, er ikke noe vi ønsker å bli assosiert med. I en slik setting kan de lokale jentene risikere å kaste seg ut i noe som vil forfølge dem i lang tid. Det har faktisk skjedd et par ganger at vi har trukket oss fra arrangement fordi slike innslag har stått på programmet, sier Atle Maaø, daglig leder og innehaver av Dreams Showbar.

- Våre ansatte er voksne, profesjonelle artister som har tatt et bevisst valg. Og det er noe helt annet enn å gjøre noe i et beruset øyeblikk som man trolig vil angre på, mener Maaø.

- Vi må reflektere mer rundt kjønnsroller

- Kanskje kan avlysningen føre til at noen får et litt mer reflektert syn på kjønnsroller og seksualitet, sier Bjørg Todalshaug, ledende helsesøster i Røros.

- Jeg synes det er på sin plass at Zimla har avlyst konkurransen, for vi vet vi at det kan ha sterke negative konsekvenser på den psykiske helsen å stille opp på noe slikt, sier Bjørg Todalshaug.

- Du er ung, muligens beruset og tenker ikke gjennom hva du begir deg ut på og hva du signaliserer om deg selv når du gjør dette. Neste dag finner du kanskje bilder av deg selv på nettet. I verste fall kan det ha konsekvenser for framtida di, og arbeidslivet ditt også, påpeker Todalshaug, som mener slike konkurranser er kritikkverdige, fordi de tildeler deltakerne roller som objekt.

Arrangøren har et ansvar

- Dette kan ha innvirkning på vår oppfatning av kjønnsroller. Samtidig får dette et ekstra skremmende perspektiv nå mens så mange voldtekter begås i landet vårt. For voldtekt handler om kvinnesyn. Og etter min mening støtter en slik konkurranse opp under synet på jenter som objekt, gutter som subjekt. Det underbygger myten om at kjønnene har så veldig ulik seksualitet. Og derfor synes jeg arrangøren har et spesielt ansvar, påpeker Todalshaug.

Les flere nyheter fra Arbeidets Rett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere