*Nettavisen* Nyheter.

IQ-leder underslo 150.000 kr

En leder i Mensa skal ha underslått til sammen 150.000 kroner fra foreningen for de kloke. Men han glemte å skjule sin ugjerning.

14.01.06 13:10

Spørsmålet blir nå hvorvidt Mensa, foreningen for dem med høy IQ, bør revurdere opptaksreglene til også å inneholde tester i praktisk sans. For den tidligere lederen skal ha brukt sitt eget navn til å kjøpe varer og tjenester på foreningens regning.

Politianmeldt
I går ble årsmøtet i den lokale Mensa-foreningen informert om underslaget. Leder i Mensa Norge, Trude Sjøholt, bekrefter saken overfor TV 2 Nettavisen.

- Dette er en gammel sak. Vi anmeldte lederen til politiet i juli i sommer. De etterforsker ennå saken, sier Sjøholt.

Lederen, som mistet sitt verv da han ble oppdaget, skal ha tatt om lag 50.000 kroner fra foreningens kasse, samt tilbakeholdt betaling for tester gjennomført av håpefulle IQ-testere.

Oppgav eget navn
I tillegg skal han ha handlet varer og tjenester for rundt 100.000 kroner. Tabben var bare den at han signerte med eget navn da han bestilte varene.

- Han har vært helt åpen med navnet og det virker ikke som han har prøvd å skjule noe som helst. Slik sett var det ikke noe problem for oss å finne ut hvem som stod bak, sier Sjøholt til TV 2 Nettavisen.

Det skal ha vært kassereren i foreningen som oppdaget underslagene.

- Hvor lurt var det av ham å oppgi sitt eget navn i forbindelse med underslagene?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier lederen i Mensa Norge.

Har ikke tilbakebetalt
Etter avsløringene har et konstituert styre i lokallaget forsøkt å rydde opp i kaoset. På årsmøtet fredag ble det valgt nytt styre. De må fortsette arbeidet med å ordne opp i økonomien.

- En rekke kreditorer har henvent seg til oss. Vi har bedt dem henvende seg til den aktuelle personen direkte, sier Sjøholdt.

- Har dere fått tilbake pengene han har underslått?

- Ikke per dags dato, svarer lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.