RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak ukjent med Krekar-utsendelse

Sist oppdatert:
UDI vil sende mulla Krekar tilbake til Irak så fort som mulig. - Helt umulig, sier en talsmann for den irakiske regjeringen, som ikke har hørt noe fra norske myndigheter.

- I løpet av den tiden jeg har jobbet her, har jeg ikke hørt noe om noen henvendelser fra norske myndigheter om mulla Krekar.

Det sier Sabah Kadzim, talsmann for det irakiske innenriksdepartementet, til TV 2 Nettavisen.

Kadzim stiller seg svært undrende til nyheten om at norsk UDI vil utvise mulla Krekar til Irak så fort som mulig og påstanden om at forholdene i Irak nå er vesentlig endret siden utvisningsvedtaket fra 2003 ble påklaget.

- Sikkerhetssituasjonen i Irak er ustabil, og ingen kan derfor nå gi norske myndigheter noen sikkerhetsgarantier i forhold til en slik utlevering. Norske myndigheter må ta kontakt når den nye regjeringen kommer på plass. De må fremme en søknad som kan behandles her, sier Kadzim.

Overgangsregjeringen viker plass for Iraks valgte regjering om to uker, men Sabah Kadzim sier norske myndigheter ikke kan regne med noen rask behandling av en utleveringssøknad. En utlevering før 1. april er ifølge Kadzim urealistisk.

- Det er umulig. Først må en ny regjering komme på plass, så må de få en offisiell søknad. Deretter må de få tid til å se på saken og vurdere den. Det er en lang prosess, sier han.

På spørsmål om den irakiske regjeringen nå har noen sak på mulla Krekar, svarer Kadzimi benektende.

- Risikerer han dødsstraff dersom Norge utleverer ham til Irak?

- Det er umulig å svare på når vi ikke har noen sak på ham. Situasjonen i Irak er også spesiell med britiske og amerikanske okkupasjonsstyrker. Dødsstraff ble gjeninnført i fjor, men Storbritannia motsetter seg dødsstraff, sier Kadzimi til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere