*Nettavisen* Nyheter.

Iran henger unggutter

Onsdag henges disse tre, fengslet som mindreårige.

11.06.08 12:58

Ifølge Iran Human Rights vil landets myndigheter henrette elleve dødsdømte fanger i Evin-fengselet i Teheran onsdag morgen. Blant disse er tre gutter som var under 18 år da forbrytelsene ble begått, melder nettstedet iranhr.net.

LES OGSÅ:
Venter på galgen
Småbarnsmor hengt
Hengt foran ropende folkemasse

Den norsk/iranske legen Mahmood Amiry-Moghaddam krever at norske myndigheter setter reelle krav bak diplomatisk press ovenfor iranske styresmakter. UD nøyer seg med å fordømme handlingene.

- Juridisk feilslutning
Behnood Shojaee, Saeed Jazi og Mohammad Fadaei ble for kort tid siden ble fraktet til den delen av fengselet der henrettelser vanligvis finner sted.

Alle tre er dømt for drap, men menneskerettsforkjempere i Iran mener at det er blitt gjort juridiske feil i rettsprosessen mot de tre.

I mai ble Shojaee benådet, men nå blir han etter all sannsynlighet henrettet i morgen.

Fadaei har selv skrevet et brev, der han hevder at hans advokater var korrupt og at han ble torturert til å bekjenne skyld.
LES HELE BREVER HER

Presidentskapet i den Europeiske Union (EU) er blant de internasjonale institusjonene som har tatt til orde mot henrettelsene av de tre mennene.
LES EUs OPPROP HER

- Råd til å presse på
- Det er kun sterk internasjonalt press om kan redde de tre mindreårige fra døden, sier den norsk/iranske legen og menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hva mener du norske myndigheter kan gjøre for å stoppe disse henrettelsene?

- Er det et land i verden som har økonomisk makt til å sette press bak kravene så er det Norge. Myndighetene må i hvert fall gjøre mer enn bare å fordømme disse henrettelsene.

Hva er sannsynligheten for at disse tre blir henrettet i morgen tidlig?

- Den er ganske stor. Alle er flyttet på isolat i den delen av fengselet der hengingen utføres, og det er rutine 48 timer før henrettelsen. De blir nok hengt mellom fire og seks lokal tid onsdag morgen om ikke noe drastisk skjer.

- 11 henrettelser på en uke er det gjennomsnittlig-, under - eller overrapportert?

- Tallet er nok korrekt, da det er offisielle tall fra myndighetene i Teheran, som forøvrig bare henretter på onsdager. Bakgrunnen for offentliggjøringen er får å spre frykt blant befolkningen, og å forhindre opptøyer og kritiske røster mot landets regime, poengterer han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Drøftet og erklært
- 11 mennesker henges i Teheran denne uken, deriblant tre mindreårige, dere har kjennskap til denne saken?

- UD har tatt opp disse planlagte henrettelsene med den iranske ambassadøren tidligere, og på nytt senest i dag, forteller kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad til Nettavisen.

- Fordømmer man disse henrettelsene, og vurderes det å påvirke saken via diplomatiet?

- Vi tar opp denne typen saker direkte med iranske myndigheter, og vi har også denne gangen sluttet oss til EUs protester og erklæringer.

- Gjør økonomiske interesser, med Statoil i spissen, det vanskeligere å løfte en kritisk røst mot styret i Iran?

- Norske næringslivsinteresser har ikke innvirkning på regjeringens politikk i forhold til menneskerettighetssituasjonen i Iran, presiserer Enstad til Nettavisen.

Det er ventet at en rekke iranske aktivister vil samle seg utenfor fengselet i kveld.

Det vil også finne sted henrettelser i andre byen enn Teheran på onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.