RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

Iran tause om fredsprisen

Sist oppdatert:
Både Paven, politikere verden over og eksperter gratulerer Shirin Ebadi med fredsprisen. Men den iranske ambassaden er taus.

Som advokat, dommer, foreleser, forfatter og aktivist har Shirin Ebadi vært en viktig forkjemper for menneskerettigheter og demokrati.

Gratulasjonene har stått i kø, men etter tre oppringninger til den iranske ambassaden i Oslo, og to samtaler med resepsjonen ved den iranske ambassaden i Stockholm, er det ennå ikke kommet noen kommentar fra de iranske ambassadørene i Norden.

- Vi har bestemt at dersom ambassadøren skal kommentere saken, vil dette skje i plenum til pressen. Om det kommer noen kommentar, vel å merke, opplyser sentralbordet ved den iranske ambassaden i Oslo til TV 2 Nettavisen.

I Stockholm er ambassadøren ikke tilgjengelig, og det er heller ingen ved informasjonsavdelingen som kan gi noen kommentar.

Trakk uttalelse

En talsmann for den iranske regjeringen sa først at den iranske regjeringen var glade for tildelingen, men Abdollah Ramazanzadeh trakk senere uttalelsen.

Han kun ga uttrykk for sin personlige oppfatning da han kom med uttalelsen. Ifølge nyhetsbyrået AFP ga han tidligere på dagen uttrykk for at hele den reformvennlige regjeringen gledet seg over pristildelingen.

- Vi er glade for at en iransk muslimsk kvinne har kvalifisert seg til å bli lagt merke til av verdenssamfunnet for sin fredsinnsats. Vi håper at vi får bruke mer av hennes ekspertise i Iran, sa Ramazanzadeh.

Tause iranske medier

Ifølge BBCs korrespondent i Teheran har statlige medier foreløpig ikke meldt at prisen gikk til Ebadi. Iranske medier er kontrollert av de mest ytterliggående kreftene i det islamistiske styret, og det er ventet at de kommer til å ignorere tildelingen, skriver NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere