*Nettavisen* Nyheter.

Irritert på politihelikopter

Foto: Scanpix

Piloten som styrte helikopteret med en VG-fotograf om bord, hisset seg på politihelikopteret, men skal likevel ha fulgt ordre.

Selskapet som eier helikopteret politiet mener forhindret redningsarbeidet, beklager hendelsen, men nekter for å ha gjort noe galt.

- Piloten vår flyttet seg umiddelbart etter at politihelikopteret ba dem om å fjerne seg. Jeg tror denne saken er en bagatell som er blitt til en haug med høner, sier driftskoordinator Anne Vesterås i Helikopterdrift AS til TV 2 Nettavisen.

En mann omkom av skadene han pådro seg i ulykken på Kolsås i Bærum onsdag, mens seks andre slapp fra styrten med lettere skader.

Torsdag ble godkjenningen til ulykkesselskapet Airlift, som har hatt åtte uhell og ulykker med sine maskiner de siste ti årene, inndradd av Luftfartstilsynet inntil videre.

Brukte feil kallesignal
Vesterås forklarer at piloten holdt seg i trygg avstand fra redningsarbeidet under hele operasjonen.

- Plutselig blir han kalt opp av politihelikopteret som står på bakken. De bruker ikke sitt vanlige kallesignal og ber ham fjerne seg, forklarer Vesterås.

På grunn av det manglende kallesignal «Helifalcon», som er politihelikopterets rette kjennetegn, men sa «dette er politihelikopteret» var ikke den sivile piloten sikker på hvem som hadde kontaktet ham.

- Piloten vår svarte da: «Jeg stiller meg i tvil til din myndighet til å be meg flytte meg, men selvfølgelig gjør jeg det». Han flyttet seg dermed umiddelbart, sier driftskoordinatoren til TV 2 Nettavisen.

Vesterås beklager at piloten svarte litt krast, men forsikrer at helikopteret aldri var i veien.

- Irritasjonen utløste politireaksjon
Torsdag var Vesterås i kontakt med luftambulansens pilot som var på ulykkesstedet. Hun forteller til TV 2 Nettavisen at de ikke anså VG-helikopteret som et hinder.

- Vi prøver alltid å være oppmerksom i slike situasjoner. Det jeg tror er årsaken til bråket i ettertid, er måten vår pilot svarte på. Dette er ikke rett måte å svare, men jeg mener dette er en bagatell, seier Vesterås.

Undersøker videre
Helikopterdrift har vært i kontakt med Luftfartstilsynet som skal undersøke saken. Jan Bengtson i teknisk-operativ avdeling i Luftfartstilsynet sier til TV 2 Nettavisen at de så langt ikke har tatt stilling til hva som skjedde.

- Vi har snakket med en politimann som var om bord i politihelikopteret, men det er fremdeles en del omstendigheter som jeg ikke ønsker å si noe om, sier Bengtson til TV 2 Nettavisen.

Politioverbetjent Tom Saugerud ved Asker og Bærum politidistrikt har kritisert pressehelikopteret for å ha kommet for nærme redningsaksjonen. Han ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene.

- Vi har fått en rapport fra piloten. Den forholder vi oss til. Vi kommer nå til å ta kontakt med piloten i det andre helikopteret for å få klarhet i hva som skjedde, sier Saugerud til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.