RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irving dro hjem

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)
Sist oppdatert:
David Irving er kalt Hitler-beundrer og holocaustfornekter. Tirsdag gjestet han Norge, men oppholdet ble kort. Les også: TV2: - Vi har kloke seere

Den omstridte britiske krigshistorikeren og forfatteren David Irving (71) kom på TV 2s regning til Norge tirsdag og fikk svare på anklagene mot seg på Tabloid. Meningen var at han deretter skulle videre til Lillehammer for å snakke om sin forskning rundt 2. verdenskrig. Men tirsdag kveld sitter Irving på flyet hjem til England, skriver Gudbrandsdølen Dagningen på nett.

- Oppdrag utført
- Oppdraget er utført. Jeg har snakket til flere millioner seere og er tilfreds, sier David Irving til avisa. Han sier han dropper Lillehammer-besøket etter klare råd fra politiet. Politiinspektør Johan Fredriksen hos Oslo-politiet bekrefter overfor avisa at de rådet Irving til å dra hjem. I Oslo ble Irving møtt av demonstranter.

- Hitler planla ikke jødeutryddelsen
Irving, som av etablerte historikere er kalt holocaustfornekter og Hitler-beundrer, ble intervjuet på TV 2-programmet Tabloid, der han blant annet uttalte dette:

- Jeg tror ikke Adolf Hitler hadde en plan om å utrydde jødene. Jeg kan ikke finne noen bevis for dette og mener en mann er uskyldig til det motsatte er bevist.

Møtt av demonstranter
Irving ble møtt av demonstranter, blant annet fra SOS Rasisme, og et stort politioppbud da han ankom TV 2 i Karl Johans gate.

En person er pågrepet etter demonstrasjonene, melder TV 2.

Dette er en mottakelse Irving etter hvert er vant med å få. Flere land har erklært ham uønsket.

Selv hevder han å være utsatt for en bakvaskelseskampanje.

- De kan ikke møte meg med debatt, så de knebler meg. Dette begynte i 1991, hevdet han selv i intervjuet med TV 2.

Stemples som antisemitt
Irving har gjentatte ganger møtt beskyldninger om at han sprer antisemittiske og rasistiske ideer. Han har skrevet nær 30 bøker, blant annet «Hitlers krig», der han sår tvil om omfanget av Holocaust.

- Jeg skriver politisk ukorrekt historie. Jeg prøver å finne ut hva som skjedde, selv om jeg ikke liker det, eller leserne liker det, uttalte han på TV 2s Tabloid.

- Ikke bare jøder
Da han fikk spørsmål om Holocaust, svarte han at hele 2. verdenskrig var et holocaust og minnet om at det ikke bare var jøder som ble drept.

- Den virkelige forbrytelsen var drapet på uskyldige mennesker, sa Irving.

Seks millioner jøder ble drept i det 3. rikets regi under 2. verdenskrig. Utryddelsen skjedde i hovedsak i leirer i det okkuperte Polen. Også sigøynere, funksjonshemmede og andre minoriteter - til sammen 9-11 millioner mennesker - ble drept på denne måten, ifølge historikerne.

Dropper Lillehammer?
David Irving var opprinnelig tenkt som innleder på Litteraturfestivalen på Lillehammer, men dette skapte så mye bråk at arrangørene kom på andre tanker. Han ble likevel inviterte til Lillehammer - utenom det offisielle festivalprogrammet - av folk som ønsket å høre ham snakke, ifølge ham selv. Han sa han var glad for å få anledning til det.

Men tirsdag kveld ble det altså klart at det planlagte Lillehammer-besøket avlyses.

- Politiet har sagt at det kan være fare for mitt liv og mine lemmer dersom jeg drar videre til Lillehammer. Besøket mitt har dessuten kostet politiet og norske skattebetalere nok allerede, sier Irving til Gudbrandsdalen Dagningen på nett.

Graver i tungtvannsaksjon
På Tabloid fikk Irving spørsmål om hva han hadde tenkt å snakke om på Lillehammer.

- Jeg skal snakke om en spesiell del av historien, den delen som kommer fram når du leser de dekodete dokumentene, forklarte han.

Han trakk fram den første – og mislykkede – aksjonen mot tungtvannet på Rjukan som eksempel, operasjon Freshman. En gruppe britiske kommandosoldater kom i 1942 med fly til Norge for å angripe tungtvannsanlegget, men operasjonen endte tragisk: Soldatene som ikke omkom da flyene styrtet, ble likvidert av tyskerne i Norge. Irving hevder å ha funnet nye opplysninger i dokumentene han har gjennomgått, nemlig at norsk politi spilte en større rolle enn det som hittil har vært kjent.

Vil vaske Hitler
Irvings kritikere har blant annet beskrevet ham som en Hitler-beundrer. På Tabloid avviste Irving at han er opptatt av å gi Hitler en oppreisning, men at han vil gi ham en real vask, en «stone wash», var uttrykket han brukte.

- Det har blitt kastet fram mye dritt om Hitler. Jeg vil se hva som sitter, uttalte han.

- Hadde Hitler en plan om å utrydde jødene? spurte Tabloids programleder Trude Teige.

- Jeg tror ikke det. Når man ser på dokumentene, ser man at han forsøkte å utsette «den endelige løsningen» til etter at krigen var over, sa Irving og fortsatte:

- Jeg kan ikke finne bevis for at han hadde en plan om å utrydde jødene, og etter min oppfatning er en mann uskyldig til det motsatte er bevist.

- Ikke seriøs
- Irving oppfattes ikke som seriøs blant historikere i de akademiske miljøene. Han blir betraktet som en Hitler-beundrer og – i alle fall i lange perioder – en Holocaust-fornekter, sier historieprofessor Øystein Sørensen til TV 2.

TV 2 får kritikk
TV 2s redaksjonssjef Ida Kalheim forsvarer overfor NRK at de betalte reise og opphold for Irving. Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, kritiserer TV 2-redaksjonens valg:

- Både NRK og TV2 har som vane å betale utgifter til sine gjester, men jeg synes det er merkelig at TV 2 ikke finner det problematisk å finansiere Norges-tur for akurat Irving, sier Stanghelle til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere